A zene bűvöletében

Budapest. Műsorral köszönti Sebestyén Mártát 50. születésnapján, vasárnap a Magyar Televízió; a Kossuth-díjas énekesnőt, népdalgyűjtőt muzsikustársai és barátai üdvözlik, s bejátszásokkal idézik fel pályája legemlékezetesebb pillanatait.

Budapest. Műsorral köszönti Sebestyén Mártát 50. születésnapján, vasárnap a Magyar Televízió; a Kossuth-díjas énekesnőt, népdalgyűjtőt muzsikustársai és barátai üdvözlik, s bejátszásokkal idézik fel pályája legemlékezetesebb pillanatait. Sebestyén Márta gyermekkora óta a zene bűvöletében él, Kodály-tanítvány zenepedagógus édesanyja révén is. Még beszélni sem tudott, de hallás után már énekelt, 6 éves korában pedig lemezfelvételt is készítettek vele.

Képzőművészeti főiskolai tanulmányait az éneklés miatt hagyta abba. Országos ismertségét az István, a király című rockopera (1983) Rékájaként szerezte. A Deep Forest Grammy-díjas világzenei albuma (Boheme, 1995), majd Az angol beteg című film Szerelem, szerelem kezdetű betétdala (1996) hozta meg számára világszerte a népszerűséget. Rendszeresen koncertezett a Sebő, a Muzsikás és a Vujicsics együttessel, a magyar népdalok mellett énekel cigány, zsidó, bolgár és délszláv dalokat is.

Csaknem minden magyarországi díjjal kitüntették, amit előadóművész kaphat. A Liszt Ferenc-díj (1991), a Kossuth-díj (1999), majd a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2005) után ez év januárjában az elsők közt nevezték ki a Magyar Kultúra Követének.

Vasárnap délután e kivételesen gazdag művészi pályát idézi fel 1-es programján a Magyar Televízió.

A születésnapi műsorban közreműködik többek között Bogyay Katalin, Jankovics Marcell, Kováts Adél, a Muzsikás együttes, Novák Ferenc, Sebő Ferenc, Szokolay Sándor, Tolcsvay László és a Vujicsics együttes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?