A vérnyomással nem jó játszani

Jelige nélküli, kissé átstilizált levél: „Olvastam az ingadozó vérnyomásról, nekem is ez van. Szerintem az idegrendszer is hibás. A vérnyomásomat saját pénzemen vásárolt biogyógyszerekkel próbálom kezelni, mert már nem bízom az orvosokban. Amit az egyik orvos fölír, azt a másik eltörli. Amikor kórházban voltam, mindennap másféle gyógyszereket próbáltak ki rajtam, ide-oda küldözgettek, megállapították, hogy a koleszterinem is magas. Lehet-e valami komolyabb vizsgálatra beutaló nélkül is jelentkezni?”

Féloldalnyi levelének majdnem minden kérdése aránylag hosszú választ igényelne. Terjedelmi okokból nem térek ki minden részletre.

Mindenkinek ingadozik a vérnyomása, a szervezet igényeitől függően. A normális vérnyomású emberek vérnyomása nem „leng ki” túlságosan magas értékek felé, a magas vérnyomásúaké pedig túlnyomóan a 140/90 Hgmm érték fölött van. A magas vérnyomást több tényező idézi elő, természetesen az idegrendszer is befolyásolja, de nem egyedül. Befolyásolja az öröklődés, a táplálkozás, a só-, az alkoholfogyasztás, a testsúly, az életkor, az esetleges egyéb betegségek, és még nagyon sok más dolog. Kritikus esetektől eltekintve magas vérnyomást kórházban kezelni luxus. Sokkal célravezetőbb a rendszeres ambuláns ellenőrzés. Gondolom, hogy amíg kórházban volt, jó belgyógyászokhoz illően mindent részletesen ki akartak vizsgálni, ezért küldték különféle szakvizsgálatra.

Természetes, hogy az embereknek azonos dolgokról sokszor eltérő véleményük van, az is érthető, hogy ha több orvost keresett fel, esetleg más-más kezelést ajánlottak. Egy feladat megoldásához a matematikában is különböző utak vezethetnek. Manapság rengeteg vérnyomáscsökkentő gyógyszer van, előbb-utóbb a legtöbb betegnek sikerül „testre szabott” kezelést találni. Hacsak a beteg, vagy az orvos közben bele nem fárad, meg nem unja a keresést. A vérnyomásukat saját maguk kezelőkről sokat mesélhetnék. Akadnak sikeresek is, és voltak olyanok is, akik talán még élhetnének.

Szakorvosi vizsgálatra bizonyos esetektől eltekintve (sürgősségi ellátás, pszichiátria stb.) a beteg a körzeti orvos beutalójával mehet. Ez a rendszer általában működik.

Ha valaki el akar jutni egy vizsgálatra, legtöbbször megtalálja a módját, hogy eljusson. Nehéz minden helyzetben működő rendszert alkotni, nagyok az egyéni különbségek. Vannak orvosok, akik alibizmusból csaknem minden beteget szakvizsgálatra küldenek. És létezik a másik véglet is...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?