Kultúra

A változás nyomai a dunai tájban

Somorja. Az At Home Gallery-ben július 15-ig látható Blazsek András History of a split between Islands and Dams, Circles and Lines című kiállítása, melynek témája a térleképezés problémaköre.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. június 28. 19:00

Somorja. Az At Home Gallery-ben július 15-ig látható Blazsek András History of a split between Islands and Dams, Circles and Lines című kiállítása, melynek témája a térleképezés problémaköre. A különféle szerkezeti elemek-ből és technikai eszközökből alkotott installáció a tér vizu-ális megjeleníthetőségének és a térképek olvasati lehetősé-geinek kérdéseit boncolgatja, a bősi vízerőmű építésével megváltozott tájra fókuszálva.

Blazsek András vonzalma és érdeklődése a kortárs művészet iránt a somorjai zsinagógában, vagyis az At Home Galleryben alakult ki. Itt kapott erős alapot a kortárs kifejezési formák értéséhez. „Gyerek voltam, amikor a kilencvenes évek elején létrejött ez a hely, ahol olyan kiállításokat és installációkat láthattam, például Németh Ilona munkáit, amelyekhez hasonlót másutt nem. Ezekre eljárva az érdeklődésem csak fokozódott. Az itt prezentált munkákkal került be a fogalomtáramba a helyspecifikus mű. Itt érzékeltem először, hogy egy olyan helynek a szelleme, amelyet eredetileg egészen más típusú térnek és nem kiállítóhelynek építettek, mennyit tud hozzáadni a kortárs műtárgyhoz, installációhoz, szoborhoz. A kiállításommal most én is ezt használom ki, egyben ahhoz a tradícióhoz igyekszem hozzájárulni, ami itt évek óta él.”

Blazsek András a tudományt (bizonyos térleképezési technológiákat) és a művészetet kreatívan társítva kapcsolta össze művében a táj modellezésének különféle lehetőségeit, változatait. Kiállításának megalkotásához abból indult ki, hogy a Csallóközben a Duna közelsége miatt mindig a vízről szólt az élet, e táj mindig is a változások és a vízzel való hadakozás terepe volt. A kiállítás erről, a víz által meghatározott és különféle beavatkozások által megváltozott helyről mutat fel kétféle képet, egy szakadás előttit és utánit. Ugyanis az installáció, ahogy a címben megfogalmazódik, egy szakadás történetét dolgozza fel. Szakadásét, amely szigetek és gátak között, illetve vonalak és körök között történt. Ez utóbbi, tehát a vonalak és körök alatt a konkrét hely – a gátak és a szigetek – absztrakciója (a leképezés) értendő. A szakadás előtt a folyóvizek organikus rendszerét az érrendszerszerűség, a körkörösség, a ciklikusság jellemezte – ezt mutatja a kiállítás részét alkotó helyszínrajzi térkép is. A változás utáni antropocentrikus rendszert – melynek fő eleme a csatorna, a gát – a mérnökileg megtervezett, egy pontból kihúzott vonalforma jellemzi.

A kiállítás gerincét ez utóbbi, a Duna-gát adja a mérnöki és spontán, a mesterséges és természetes, a jelen és múlt között meghasadt identitás topográfiájaként. A szakadást okozó beavatkozás – az erőmű építése – előtti és utáni állapot jellemzőit fedezhetjük fel a zsinagóga kiállítóterében installált többelemes műtárgykomplexum megtekintésével.

Blazsek András installációja két különböző kor térábrázolási technológiájának összekapcsolása. Része a makettszoba egy valós történelmi tárgy szabad másolatával. Eredetije a brit haditengerészet részére készült a második világháborúban, és a kamuflázs tesztelésére szolgált olyan térbeli formák létrehozása által, melyek becsapják az ember látását. Az ipari jellegű objektumként felépített szoba tartozéka a napkar, amely a napfény beesési szögét szimulálja. A napkar alatt helyezkedik el maga a makett: ez a masszív modell a bősi erőműhöz tartozó csatornából kiragadott részlet keresztmetszete. Az installációkomplexum további eleme egy lépcsős emelvény, amely lehetővé teszi, hogy a modellezett csatorna és a tájpanoráma több perspektívából is észlelhető legyen. (Az emelvény egyben szimbolizálja a gátat, mely a sík terepen több méter magasságban épült. A töltéssel így olyan térbeli akadály jött létre, amely – a szintkülönbségbeli változással – a tájnak is új perspektívát, más nézőpontot ad.)

Az installációhoz tartozik továbbá a fentebb említett tömör makett mögött kifeszített vászonra vetített, digitális térszkennelési technológiával készült háromdimenziós modell a gát panorámájával – ez már a jelen kor technológiája.

A kiállítás terében helyet kapott egy 1905 és 1908 között készült részletes térkép reprodukciója is. Ezt – a Duna korabeli helyszínrajzi térképét – Tuba Lajos kiegészítette azzal, hogy az elkészülte óta eltelt időben vízzel borított somorjai, csölösztői és tejfalui részeket kékre színezte rajta. A térkép úgynevezett nyitott műként van jelen a kiállításon, bárki belerajzolhatja azokat a helyeket, amelyek az erőműépítés során eltűntek ugyan a térségből, de az emlékezet talán még őrzi őket. Ily módon, de a helyiek által rajzolt ún. mentális térképekkel is helyet kapott az emlékezet lenyomata a zsinagóga terében. Ezek a rajzok azt is szemléltetik, ahogy a múló idő megváltoztatja a dunai táj képét a generációk tudatában (van nemzedék, amelynek már nincs az organikus rendszerhez kapcsolható élő képe).

Bárhogy interpretálják is a tájat, bármely technológiát alkalmazzák is a tér vizuális megjelenítésére, maga a táj a végtelen mennyiségű térelem leképezésével, „térképre vitelével”, modellezésével sem definiálható – minden esetben rejtve marad.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Ötven mintát teszteltek, egy új fertőzöttet találtak Szlovákiában

kártyák

Európai roham a Visa és Mastercard ellen

természetvédelem

Milliárdos zöldítés

DPMK

Már nem nyitódnak automatikusan az ajtók a kassai tömegközlekedési eszközökön

Ennio Morricone
Frissítve

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

HDZ

Horvátországi választások – Csaknem végleges adatok szerint a konzervatívok nyertek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.