A tramontana ereje

Nézem az ifjúkori önarcképét. Tizenhét évesen festette.

Nézem az ifjúkori önarcképét. Tizenhét évesen festette. Az „XXXL-es” harcsabajusznak még nyoma sincs, de már kamaszként úgy nézett szembe a világgal, önnön zsenialitásának, fontosságának és kivételességének azzal a megingathatatlan tudatával és hitével, amely sejtetheti a művész későbbi, legendásan botrányos életét és pályáját. „Én vagyok a XX. század egyik legnagyobb géniusza” – állította magáról a száz esztendeje született Salvador Dalí, és sokan vannak, akik egyáltalán nem vonják kétségbe az állítását. Tény, hogy máig ő a legismertebb szürrealista festő, neve szinte egyet jelent e stílussal, pedig korántsem ő volt az úttörője. De „Dalí volt az az álomfestő, akiről a szürrealista előfutárok oly régóta ábrándoztak” – fogalmazta meg találóan Brassai, a magyar származású fényképész. ĺgy aztán nem csodálkozhatunk azon, hogy Dalí magabiztosan kijelentette: „A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.” Mondott ő persze ennél sokkal furcsábbakat is, meg megbotránkoztatóbbakat, és nemcsak mondott – tett is. Úgy vélte, a művész kivételes, kiválasztott egyén, akinek mindent szabad, akit nem gátolhatnak korlátok. Egyes vélemények szerint Dalí – a különc, bizarr, meghökkentő, öntelt varázsló – legnagyobb műve: saját maga. Ebben is van persze némi – a mesterhez illő – túlzás, mert nemcsak ő volt bizarr és meghökkentő, hanem a képei is. A fantázia, az álmok, az emlékek, az őrült látomások világába vezető alkotások, amelyek mindennek ellenére nem nélkülözik a valóságot sem – hiszen Dalí számtalanszor megörökítette rajtuk szülőföldjét, a hőn szeretett katalán tájat is. És a szülőföld is ugyanígy szereti és tiszteli világhírű fiát. Ennek most, a centenárium alkalmából kézzelfogható bizonyítékát is adja: a Dalí szülővárosa, Figueras közelében fekvő Vilajuiga faluban egy romos, X. századi erődítmény csúcsán építik fel az általa megálmodott óriás szélorgonát, amelyet a mediterrán, vad, északi szél, a tramontana szólaltatna meg. De ha a tramontanának nem lesz éppen játékos kedve, akkor besegítenek az orgonaművészek. Ez lesz a történelem első szürrealista orgonája. Kívánhatna-e magának méltóbb születésnapi ajándékot a mester?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?