A továbbélő Móricz

Rozsnyó |

<p>Örömmel olvastam végig Szilágyi Zsófia A továbbélő Móricz című tanulmánykötetét. Szívesen is, merthogy úgy éreztem, a tanulmányok írása közben végig ott munkált a kiváló irodalomtörténészben, hogy olyan sokszínű kötetet adjon az olvasó kezébe, amely nemcsak Móriczot hozza közelebb, de elsősorban az újraolvasás, a kortárs magyar irodalom kiválóságainak hozzá való viszonyulása szempontjából világít rá mai helyére, szerepére.</p>

Szilágyi Zsófia szereti, ha egy ilyen könyv nemcsak a szakmához szól. Bemutatja, hogyan hatott Móricz a mai nagy magyar prózaírókra (Esterházy, Nádas, Spiró, Tar, Oravecz, Grecsó, Háy), s ők ezt a hatást vállalva emelik be Móriczot műveikbe, vagy szólnak róla nagyon magasra helyezve őt. Így alig lehet okunk kételkedni abban, hogy Móricz tovább él. A kötet a lebomlóban lévő, évtizedeken át talán nem a valósághoz közelivé alakított Móricz-kép újraformálásához tesz hozzá olyan új, apró részleteket, melyek egy korszerű meglátást, megítélést segíthetnek elő. Csak egy rövid példa: „A kortársak, Móricz íróbarátai még jól látták meg az író személyiségjegyeként azt, amit mi a szépirodalmi szövegeiből, a naplóiból, a különös státuszú Tükör-kötetekből olvashatunk ki: a szerepjátszásra, az élet és az irodalom határainak feszegetésére való hajlamot” – Sz.Zs. Vagy mennyit tudunk például Móricz és a sport kapcsolatáról?

A rozsnyói Könyvkuckó nem alkalmas akkora tömeg befogadásra, mint amekkora most, a Mórcz Zsigmond Emlékkonferencia résztvevőiből és előadóiból összeállt. Kicsit sajnáltam, hogy a konferencián nem volt szó Móricz és Gömör kapcsolatáról. A Szilágyi Zsófiával való beszélgetésbe így igyekeztem becsempészni a Móricz és Rozsnyó témát. Mert előttem volt Móricz Virág Anyám regénye című műve: „Rozsnyó a világ egyik legbájosabb városkája. Csúcsos hegyek között, Isten tenyerében fekszik. Csupa lomb és virág. Tágas terén három templom, körül kedves, kovácsoltvasból font kosarakkal, zöld zsalugáteres sárga házak. Csupa idill – nagyon alkalmas takarója fulladt életeknek. Rozsnyó volt a Móricz-regények kisvárosi díszlete.” Sokat járt ide az író a nem messzi Vashegyről származó feleségével, Holics Jankával, itt nyugszik az egyéves korában elhunyt elsőszülött Bandika fiuk, Rozsnyófürdőn pedig beteg lábára keresett gyógyulást.
 

AMBRUS FERENC

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?