A SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL PÁLYÁZAT KÖRÜL KIALAKULT HELYZET ÖSSZEGZÉSE

A Szülőföldön Magyarul pályázat a kedvezménytörvényben kilátásba helyezett családi támogatásokra vonatkozik.

A Szülőföldön Magyarul pályázat a kedvezménytörvényben kilátásba helyezett családi támogatásokra vonatkozik. A jelenlegi szabályozás szerint azok a határon túli magyar családok pályázhatják meg, akik legalább 2 kiskorú gyermeket nevelnek, és a gyermek magyar nyelvű oktatási intézménybe jár (óvoda, alapiskola, középiskola). A pályázó család gyermekenként 20 ezer Ft-nak megfelelő nevelési-oktatási ösztöndíjat kaphat, ill. minden magyar iskolába járó gyermek 2390 Ft öszszegű tankönyv-taneszköz támogatásban részesülhet. A kedvezménytörvény módosítása után előreláthatóan már az 1 gyermeket nevelő család is pályázhat majd. Szlovákiában a mai napig nincs hivatalosan meghirdetett pályázat, csupán a meghirdetés előkészületei zajlanak. Ennek egyetlen oka, hogy csak a szlovák és a magyar kormány közt nincs megállapodás a kedvezménytörvény szlovákiai magyarokkal kapcsolatos érvényesítéséről.

Zavarkeltésnek tekinthető az, hogy április 22-én az Illyés Közalapítvány honlapján (és sehol másutt) megjelent egy pályázati felhívás, hogy a szlovákiai magyar pályázók az Illyés Közalapítványnak közvetlenül küldjék a pályázatukat és pénzesutalványon kapják majd a támogatást. Történt ez annak ellenére, hogy a Szövetség a Közös Célokért elnöksége értesítette a HTMH és az Illyés Közalapítvány illetékeseit, hogy Szlovákiában a politikai feltételek nem adottak a pályázat meghirdetésére, ezért határozottan kérték, hogy a szeptemberi választásokig semmilyen formában ne jelenjen meg a felhívás.

Az Illyés Közalapítvány honlapján közzétett pályázati felhívásról Szlovákiában senki sem értesült, kivéve a Rákóczi Szövetség által létrehozott szlovákiai hálózat embereit. Az ún. városi célalapok a beíratási program egyik kedvezményeként kezdték terjeszteni a pályázati űrlapokat, s mint az összegzésnél kiderült, 80 pályázó eljuttatta pályázatát az Ilylyés Közalapítványhoz. (A kuratórium azonban a jogi helyzet tisztázatlansága miatt nem tudott érdemben foglalkozni a pályázatokkal, a kifizetés elmaradt.)

Az április 22-én közzétett pályázatnak két alapvető hiányossága van azon túl, hogy nem megfelelő pillanatban látott napvilágot. Az egyik, hogy egyedül Szlovákiában közreműködő határon túli közhasznú szervezet kiiktatásával fogalmazták meg. (Erdélyben, Kárpátalján, Vajdaságban az ottani a pedagógusszövetség a lebonyolító, nálunk a pedagógusszövetség helyett a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségét javasoltuk.) A másik hiányosság pedig, hogy pénzesutalvány formájában biztosította volna a támogatás kifizetését, amit semmi nem indokol, hiszen a szlovákiai posta legalább olyan megbízható, mint a romániai és az ukrajnai. A pályázónak pedig elemi érdeke, hogy ne kelljen a támogatás kifizetése miatt Magyarországra utaznia.

A kedvezménytörvény szlovákiai alkalmazása a január óta egyre élesedő politikai helyzetben, és főleg a családoknak kilátásba helyezett támogatások megközelítése körültekintést, átgondolt munkát igényel. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége mint a Szövetség a Közös Célokért társulás egyik alapítója a Szövetség a Közös Célokért munkatársaival közösen képes a pályázat lebonyolítására. Minden észérv amellett szól, hogy a szülőknek szánt támogatást a saját érdekvédelmi szervezetük bonyolítsa. Ez jogilag és politikailag is védhető, a Szövetség a Közös Célokért 11 irodája és több tájékoztató központja bevonásával pedig az ügyintézés biztosítható.

Több megbeszélés szólt arról, hogy a városi célalapokat hogyan lehet hatékonyan bevonni a munkába, ennek az együttműködésnek semmilyen akadálya sincs.

Május 22-én a Szövetség a Közös Célokért levelet írt az Illyés Közalapítvány kuratóriumi tagjainak, amelyben felhívták a figyelmet, hogy ez az előkészítetlen, váratlan lépés veszélyezteti a szlovák–magyar megegyezést.

A mi lépéseinket az alábbi megfontolás vezérelte:

A szlovákiai magyar családoknak kilátásba helyezett támogatásról a mai napig nincs megnyugtató megegyezés a szlovák és a magyar politikusok közt, a lépéseinkkel azt szeretnénk segíteni, hogy mindkét fél számára elfogadható formában történjen a kedvezmény eljuttatása az igénylőkhöz.

Akkor kell meghirdetni Szlovákiában a családi támogatásokra a pályázatot, amikor biztosítani tudjuk a támogatások kifizetését. A lebonyolító a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége legyen az iskolák és óvodák mellett működő alapszervezetei révén, az ügyintézéssel járó adminisztrációs feladatokat a Szövetség a Közös Célokért munkatársai lássák el.

A támogatások egy-egy tanévre szólnak, tehát november–december között a szervezési előkészületeket végezzék el az SZKC munkatársai, és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége pedig – a városi célalapok és más társadalmi szervezetek segítőkész tagjainak bevonásával – az egyes intézményekben tartja a kapcsolatot a pályázat iránt érdeklődő szülőkkel.

Az előkészületek során a legnagyobb gondot az okozza, hogy senki sem látja tisztán, rendelkezik-e az Illyés Közalapítvány ebben az évben a szükséges pénzeszközökkel.

Erdélyben, Kárpátalján és Vajdaságban – ahol semmilyen politikai akadályba nem ütközik a támogatások intézése, különböző bonyodalmak miatt a családok egyelőre csak néhány tíz esetben kapták meg a támogatást. Erről több sajtóhír szólt. Erdélyben mérvadó politikusok nyilatkoztak azokról a gondokról, amelyekkel szembesültek a pályázati támogatások kifizetésének elmaradása miatt.

A pályázati támogatások költségeinek biztosításáról annyit lehet tudni, hogy az Orbán-kormány 1,2 milliárd Ft-ot hagyott jóvá a pályázatokkal összefüggő kiadásokra, enynyi állt az Illyés Közalapítvány rendelkezésére. A támogatásra szánt összeg az Orbán-kormány szándéka szerint a 2002. évi költségvetés tartalékalapjából került volna kifizetésre, erről többször nyilatkoztak az illetékesek. A törvény csak 2002. január 1-jén lépett életbe, ezért 2002-ben a két évre jóváhagyott költségvetésben nem szerepelhetett tételesen.

Mézes Rudolf

a Szövetség a Közös Célokért, egyben a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?