A szokottnál vehemensebben

A punk csak a kritikusok szerint halott. A közönség és a zenekarok ebbe nem és nem hajlandóak belenyugodni, vad törzsi táncot járnak a tetem fölött, a Voodoo Glow Sculls pedig egyenesen hullagyalázást gyakorol, hiszen a „Zörgő Csontvázak” egy punk-metál-ska-latino vegyületet hoztak létre. A fúvósszekció fenegyereke, Brodie Johnson a Szigeten el is magyarázta lapunknak, miért.

„Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a trombita és persze a harsona tette eredetivé a zenénket”Farkas Dániel felvételeBenneteket világszerte ska-punk zenekarként tartanak számon. Úgy tudom azonban, a legelején még szó sem volt ska-elemek beépítéséről.

Igen, a Voodoo Glow Sculls 1988-ban hagyományos kaliforniai punk-bandaként kezdett, három éven át garázsokban és kisebb fesztiválokon játszottak. Én csak ezután kerültem képbe. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a trombita és persze a harsona tette igazán eredetivé a zenénket. A ska stílusban meghatározóak a fúvósok, és rájöttünk, hogy ha a megszokottnál kissé vehemensebben, agresszívabban kezeljük a hangszereket, az a dalok javára válik.

Évek óta óriási népszerűségnek örvend a ska-punk, elég, ha csak a Mighty Mighty Bosstonest és a Suspects zenekart említem, persze veletek együtt. Viszont nemrég beszéltem Ken Stewart-tal a műfajteremtő Skatalites-ből, aki nagyon haragszik rátok, mert, úgymond, meggyalázzátok az eredeti stílust.

Dehogy gyalázzuk meg! Akinek az eredeti tetszik, hallgassa, van rá lehetősége. A fiatalabb korosztálynak ez az érdesebb, keményebb stílus sokkal inkább bejön, ha úgy tetszik, a zene a korral együtt változik. Ugyanez figyelhető meg egyébként a reggea esetében is, hogy a metál alakváltozásairól ne is beszéljünk! A zenében nem létezik állandóság, éppen ez benne az izgalmas. Én tisztelem és becsülöm a Skatalites zenekart, de ritkán hallgatom őket, közelebb áll hozzám a Red Hot Chilli Peppers vagy akár a Slayer. Tizenéves koromban a Specials jelentette nekem a ska stílust, talán azért, mert jobban kiélezték a stílust, mint maguk az alapítók.

Többször végigturnéztátok a világot, szinte állandóan úton vagytok. Mindenütt egyformán reagál a közönség arra, amit csináltok?

Jó lenne, ha azt válaszolhatnám, hogy igen, hogy erre a zenére muszáj mozogni! De a valóság az, hogy néha döbbent értetlenséggel is szembe találjuk magunkat. Ilyenkor általában nem borul az eredeti terv, csak esetleg többet ugrálunk, bohóckodunk a színpadon, hogy a közönség megérezze a dolog humorát. A közepére általában felolvad a jég. A legfrenetikusabb hangulatú koncertek egyébként Tokióban szoktak összejönni, a japánok hamar oldódnak, és szeretnek tombolni. Angliába is gyakran járunk, és Mexikóban is nagy rajongótáborunk van.

Talán azért, mert egy csomó dalotokat spanyolul is felveszitek.

Igen, az egyik lemezünk spanyol változatban is megjelent, de nem kifejezetten a mexikói közönség miatt. Dél-Kaliforniában nagy számú spanyol ajkú kisebbség él, akikről a legtöbben elfeledkeznek, ezért kénytelenek saját zenekarokat alapítani, vagy külföldről származó lemezeket vásárolni. Ezért csináltuk azt a lemezt, és nagyon jó fogadtatása volt. Élveztük azt is, hogy a nyelv dallamossága miatt spanyolul egész másképp szólnak a dalaink.

A Voodoo Glow Sculls sokak szerint élőben az igazi. Mennyire nehéz stúdióban reprodukálni a koncertek hangulatát?

Ez változó, néha nehezebb, néha könnyebb. Általában nagyon élvezzük a felvételeket, és a koncerteken kipróbált dolgokat igyekszünk felcsempészni a lemezekre. Mindenki tudja a dolgát, ezért nem töltünk hónapokat stúdióban. Nagy megtiszteltetés azt olvasni a sajtóban, hogy „a deszkások zenekara” vagyunk. A deszkások és a görkorisok ugyanis csak olyan lemezeket vesznek, amelyekről ugyanaz az energia árad, mint egy élő fellépésen. Ha ezek a srácok mesterkéltséget éreznek, azonnal elfordulnak a bandától, és új kedvenceket keresnek.

Honnan ez a fura név? Azért találtátok ki, mert az emberek jobban megjegyzik az idióta zenekarneveket?

Részben. Volt a dologban egy kis polgárpukkasztó szándék is, de azért van története a névnek. A nyolcvanas években nagyon dívtak Kaliforniában ezek a visszapillantó tükörre akasztható kis műanyag csontvázak. Az autósok előszeretettel írták rájuk saját nevüket, talán azért, hogy imponáljanak a nőknek. Kiderült, hogy az akkor még névtelen zenekar valamennyi tagjának kocsijában fityeg egy ilyen kis „nevesített” csontváz. Ez jelzés értékű felfedezés volt, azt mutatta, hogy nem csak a zeneileg, hanem emberileg is van valami közös a srácokban!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?