A Szlovákiai Magyar Írók Társasága által alapított Talamon-díj idei jelöltjei

<p>A 2006-ban alapított Talamon Alfonz-díjat a Szlovákiai Magyar Írók Társasága idén is kiosztja az arra legérdemesebbnek tartott szlovákiai magyar prózaírónak.</p>

2006-ban, a fiatalon elhunyt író halálának 10. évfordulóján Grendel Lajos Kossuth-díjas írónak ítélték oda a díjat, majd következő évben Kovács Magda Madách Imre-nívódíjas írónő kapta az elismerést. Harmadikként Duba Gyula József Attila-díjas írót, tavaly pedig N. Tóth Anikó Madách Imre-díjas prózaírót tüntették ki.
A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya 2008-ban módosította a díjkiosztás szabályzatát és a díjkiosztó ünnepség forgatókönyvét. Ennek értelmében első körben a Társaság három személyt jelöl írói munkásságának elismeréseként erre a díjra, majd a második körben dönt arról, hogy a jelöltek közül ki kapja meg a Talamon Alfonz-díjat.
Az idei titkos szavazás eredményével május 14-én, a díjátadó ünnepségen ismerkedhetünk meg. Éppen ezért mind a három jelölt meghívást kap az ünnepségre, és neves színművész tolmácsolásában hallható lesz egy-egy írásuk.
A három jelölt Szalay Zoltán, Hunčík Péter és Z. Németh István.

Szalay Zoltán Dunaszerdahelyen született 1985-ben.
Jelenleg a Dunaszerdahelyi Körzeti Hivatalban dolgozik, és az Általános Igazgatási Hatóság szaktanácsosa. Két könyve jelent meg a Madách-Posonium Könyvkiadónál, az első 2006-ban Ártatlanság címmel, ezt követte 2007-ben a Nyelvjárás című regénye. Írásait közölték Az év novellái 2005, a Szlovákiai magyar szép próza 2006, a Szlovákiai magyar szép irodalom 2007, 2008, 2009 címet viselő antológiákban. Rendszeresen publikál az Irodalmi Szemlében, a Szőrös Kő irodalmi folyóiratban, a Kalligramban, a Magyar Naplóban, a Szépirodalmi Figyelőben és a Vár Ucca Műhely című lapokban. A Katedra folyóirat novellapályázatának első díjasa 2003-ban, 2007-ben pedig Posonium Elsőkötetes Szerzői Díjban részesült.
2009-től az SZMÍT ellenőrző bizottságának a tagja.

Hunčík Péter Ipolyságon született, 1951-ben. Végzettségét tekintve pszichiáter, etnopszichológus. Az ipolysági magyar gimnáziumban érettségizett, a pozsonyi Comenius Egyetemen orvosi diplomát szerzett. 1989-ben a Nap című lap alapító főszerkesztője. 1990 és 1992 között Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök egyik tanácsadója. 1993-tól megszűnéséig a Márai Sándor Alapítvány igazgatótanácsának elnöke. Az 1996-ban létrehozott Fórum Kisebbségkutató Intézet egyik alapító tagja.
Az olvasóközönség és a szlovákiai közélet publicisztikájából és irodalmi szövegeiből ismerheti. A Határeset a szerző első, határtalan mesélőkedvről tanúskodó regénye, melyet a pozsonyi Kalligram Kiadó adott ki 2008-ban. 1972 és 2006 között több verse, esszéje, tanulmánya, kritikája és versfordítása jelent meg magyar, szlovák és cseh lapokban, folyóiratokban. (1972 és 1992 között Somos Péter néven publikált.) Munkásságát 2009-ben Posonium Irodalmi és Művészeti Különdíjjal, Madách Imre-nívódíjjal és Bródy Sándor-díjjal jutalmazták.
2009-től tagja a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának.

Z. NémethIstván 1969-ben született Komáromban. A gimnázium elvégzése után a nyitrai Pedagógiai Kar magyar tagozatán szerzett diplomát. 1993–1994 között az Irodalmi Szemle, 1994-ben pedig az ABART Kiadó szerkesztőjeként tevékenykedett. Munkássága elismeréseként 1994-ben a Szlovák Irodalmi Alap Madách-nívódíját kapta Könnyűnek hitt ébredés című verseskötetéért, 1998-ban pedig a ugyancsak Madách-nívódíjjal tüntették ki Feküdj végig a csillagokon című regényéért.
Első önálló kötete 1992-ben jelent meg Rózsa és Rúzs címmel, az utolsó, 17. kötete pedig 2008-ban. Rendszeresen publikál hazai és külföldi irodalmi lapokban.
1992-től a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának, 2009-től pedig a választmányának a tagja. Jelenleg pedagógusként dolgozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?