A Sziget a legnemzetközibb fesztivál

Budapest. Az idén nézőcsúcsot döntő Sziget még egy rekord-dal büszkélkedhet – évek óta ez Európa legnemzetközibb nyári fesztiválja.Egyáltalán nem szokványos jelenség, hogy egy-egy fesztiválon magasabb legyen a külföldi látogatók aránya, mint a hazaiaké.

Budapest. Az idén nézőcsúcsot döntő Sziget még egy rekord-dal büszkélkedhet – évek óta ez Európa legnemzetközibb nyári fesztiválja.

Egyáltalán nem szokványos jelenség, hogy egy-egy fesztiválon magasabb legyen a külföldi látogatók aránya, mint a hazaiaké. A leghíresebb európai fesztiválnak számító nagy-britanniai Glastonburyn például 80 százalékban britek szórakoznak, és csak a fennmaradó 20 százalék a külföldről érkezők aránya. Hasonló a helyzet a dániai Roskildén és a nagy németországi fesztiválokon is. A Szigetre ezzel szemben már 2008 óta kevesebb magyar érkezik, mint amennyi külföldi. Az idei jegyeladások alapján a hazaiak 45 százalékban képviseltették magukat, de a korábbi években ennél alacsonyabb is volt már a magyarok aránya a Szigeten. Tavaly 103 országból érkeztek látogatók, idén pedig olyan új, egzotikus helyekről is elzarándokoltak a Szigetre, mint Taiwan, Bolívia és Ghána.

A belföldiek zöme jellemzően napijegyes, illetve két napot tölt a fesztiválon. Ennek főleg anyagi okai vannak: sokan nem engedhetik meg maguknak a hetijegyet, amelynek ára túllépte a 90 ezer forintot. Kádár Tamás főszervező szerint a százezer forintos ár az a „lélektani határ”, amelyet a jövőben sem szeretnének túllépni, ehelyett inkább a fizetős kempingek színvonalát emelnék, hogy többet kérhessenek értük. Idén kísérleti jelleggel bevezették a 3 egymást követő napra érvényes bérletet, amely kevesebbe került, mint három önálló napijegy. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?