A szerelem mint mozgatórugó

HAVRAN KATALINSelmecbánya ezen a héten ismét a művészfilmek hazai központjává válik. A 4 živly filmszeminárium, amely augusztus 7. és 11. között zajlik, idén tizenötödik születésnapját ünnepli.Ezúttal rendhagyó témát választottak a szervezők: a filmek központi motívuma a szerelem.

HAVRAN KATALIN

Selmecbánya ezen a héten ismét a művészfilmek hazai központjává válik. A 4 živly filmszeminárium, amely augusztus 7. és 11. között zajlik, idén tizenötödik születésnapját ünnepli.

Ezúttal rendhagyó témát választottak a szervezők: a filmek központi motívuma a szerelem. A kisváros több helyszínen ad teret a művelődni vágyóknak, hiszen nemcsak a mozikban, hanem a kávézókban, parkokban és már hagyományosan a várudvarban is vetítenek majd filmeket.

„A szerelmi motívumot szinte minden filmben megtaláljuk, de minket most azok érdekelnek, amelyekben a szerelem a cselekmény mozgatórugója, vagy a vizsgálódás tárgya” – mondta lapunknak Daniela Chlapíková, a filmszeminárium szervezője.

A programot úgy állították össze, hogy a téma minél több szemszögből legyen megvilágítva. A kínálatban fellelhetők olyan örökzöldek, mint az 1970-es amerikai Love Story, vagy a fekete-fehérben készült noir dráma, az Alkony sugárút (Sunset Boulevard, 1950). Úgy tűnik, a szervezők egyik nagy kedvence Woody Allen, hiszen filmjei minden évben megjelennek a mozivásznon. Idén az Annie Hallt nézhetik meg azok, akik keserédes, romantikus komédiára vágynak. Természetesen nem fognak hiányozni a szlovák filmművészet jelentős alkotásai sem, mint Martin Šulík 1991-es Gyengédség (Neha) című filmje, amelyben Cserhalmi György és Benkő Géza is szerepel, vagy a Vak szerelmek Juraj Lehotský rendezésében.

A kínálatban szereplő filmek közül az egyik legérdekesebb Mundruczó Kornél alkotása, a Johanna. A kortárs zenéből építkező, műfajteremtő film sikeresen szerepelt a 2005-ös cannes-i filmfesztiválon. A modern, kórházi díszletbe ültetett Jeanne d’Arc-történetet szombat délután vetítik. Mundruczó Kornél személyesen is ellátogat Selmecbányára. A közönség szombaton találkozhat vele a moziteremben, ahol mesélni fog filmjéről és munkásságáról.

Szintén szombaton mutatják be Prikler Mátyás Köszönöm, jól című filmjét. A fiatal pozsonyi rendező első nagyjátékfilmjének rövidfilm-változatát már korábbról ismerhették a nézők. Ez a film három különálló történetből és egy epilógusból áll, és az emberek közti viszonyok rejtelmeit vizsgálja.

Az öt nap alatt bemutatkoznak a filmművészet specifikus zsánerei is. Vetítenek animációs rövidfilmeket, amelyeket minden évben a Homo Felix magazin állít össze. A dokumentumfilmes szekció felelőse pedig Ján Gogola cseh filmrendező lesz.

A filmszeminárium több lehetőséget kínál azok számára is, akik szeretnének bepillantást nyerni a filmkészítés rejtelmeibe és ellesni néhány műhelytitkot. A fiatalok számára rendezett MPhilms alkotóműhely a videózás, fényképezés és performance műfaji keretein belül foglalkozik a szerelem tematikájával, míg a legkisebbek részére egy animációs és zenei workshopot készítettek a szervezők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?