A stúdiók kivárnak

Eltelt az év első fele, és bár az Oscar-ceremónia dátumváltozása miatt idén hamarabb kezdődik a kampányolás, eddig alig került olyan film a mozikba, amely esélyes lenne az aranyszobrocskára.

Eltelt az év első fele, és bár az Oscar-ceremónia dátumváltozása miatt idén hamarabb kezdődik a kampányolás, eddig alig került olyan film a mozikba, amely esélyes lenne az aranyszobrocskára. A helyzet hasonló volt tavaly is, de míg akkor a stúdiók decemberre tartogatták a díjpotenciállal bíró alkotásaikat, addig idén már szeptembertől beindul az üzem.

A Variety szerint a nagy stúdiók szeme előtt elsősorban a bevételek maximalizálása lebeg, és az Oscar-díjak csak másodlagosak, ezért annak ellenére sem tértek el szokásos menetrendjüktől, hogy 2004-től március vége helyett február végén rendezik a díjkiosztót. Ez azt jelenti, hogy az év első negyedében kevesebb vizet zavaró, illetve kísérletezőbb jellegű filmeket mutattak be, a májustól augusztusig terjedő időszakban a könnyed szórakozást és a kasszafeltöltést szolgáló popcornmozikat pörgetik, és az ún. presztízsfilmeket az év végére tartogatják.

Az idei év abban mégis különbözik a tavalyitól, hogy az esélyes alkotások nem egyetlen hónapra, decemberre koncentrálódnak, hanem szeptembertől decemberig folyamatosan mutatják majd be azokat a filmeket, amelyek elnyerhetik az Amerikai Filmakadémia figyelmét. A Variety szerint a következő filmek jöhetnek szóba:

Szeptember: The Human Stain (rendező: Robert Benton, főszereplők: Anthony Hopkins, Nicole Kidman), Secondhand Lions (főszereplők: Michael Caine és Robert Duvall), Matchstick Men (rendező: Ridley Scott, főszereplő: Nicolas Cage), Under the Tuscan Sun (főszereplő: Diane Lane), My Life Without Me.

Október: Sylvia (főszereplő: Gwyneth Paltrow), Veronica Guerin (főszereplő: Cate Blanchett), Runaway Jury (főszereplők: John Cusack, Rachel Weisz, Gene Hackman, Dustin Hoffman), Intolerable Cruelty (rendezők: Coen testvérek), Kill Bill (rendező: Quentin Tarantino, főszereplő: Uma Thurman), Beyond Borders (főszereplők: Angelina Jolie és Clive Owen), Out of Time (főszereplő: Denzel Washington).

November: Master And Commander (rendező: Peter Weir, főszereplő: Russell Crowe), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (főszereplők: Jim Carrey és Kate Winslet, forgatókönyvíró: Charlie Kaufman), Love, Actually (főszereplők: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth), The Statement (rendező: Norman Jewison, főszereplők: Michael Caine, Tilda Swinton), In America (rendező: Jim Sheridan)

December: The Last Samurai (rendező: Edward Zwick, főszereplő: Tom Cruise), House of Sand and Fog (főszereplők: Jennifer Connelly és Ben Kingsley), Calendar Girls, The Missing (rendező: Ron Howard, főszereplők: Cate Blanchett és Tommy Lee Jones), Nancy Meyers egyelőre cím nélküli filmje Jack Nicholson és Diane Keaton főszereplésével, Mona Lisa Smile (főszereplő: Julia Roberts), The Alamo (főszereplő: Dennis Quaid), Cold Mountain (rendező: Anthony Minghella, főszereplők: Nicole Kidman, Renéée Zellweger, Jude Law), Peter Pan (rendező: P.J. Hogan, főszereplő: Jason Isaacs), A Gyűrűk Ura: A király visszatér (rendező: Peter Jackson).

Természetesen előfordulhat, hogy az akadémia tetszését más filmek nyerik meg, mint ahogy az is, hogy a sundance-es, illetve a cannes-i fesztiválsikerek közül válogatnak majd: esélyes lehet a The Cooler William H. Macy főszereplésével, a Sundance-en a zsűri nagydíját elnyert American Splendor, a Japanese Story Toni Collette-tel, illetve Clint Eastwood cannes-i versenyfilmje, a Mystic River, és Bernardo Bertolucci a cannes-i fesztiválig el nem készült The Dreamerse. Szintén labdába rúghat a július 25-én debütált Seabiscuit Tobey Magire-rel, és két augusztusi bemutató: a tavalyi velencei filmfesztiválon Aranyoroszlánnal kitüntetett The Magdalene Sisters és az Open Range, amellyel az Oscar-díjas Kevin Costner színészként és rendezőként is próbál visszakapaszkodni az élvonalba.

Ami az animációs film kategóriáját illeti, ott biztos versenyző a Némó nyomában, és a technikai kategóriákba is sok film – Mátrix – Újratöltve, X-Men 2., Hulk, Charlie angyalai: Teljes gázzal – bekerülhet az első félévben bemutatottak közül. A Renée Zellweger és Ewan McGregor főszereplésével készült retrómozinak, a Down with Love-nak a legjobb művészeti rendezés és jelmezek kategóriában jósolnak nevezést, Francois Ozon Cannes-ban bemutatott Swimming Pooljából Charlotte Rampling jöhet ki Oscar-díjjal (vagy legalábbis jelöléssel), és a brazil Istenek városa, valamint az új-zélandi Whale Rider is a nomináltak között lehet. Biztosra semmi sem vehető, a filmeket mindenesetre december 31-ig kell nevezni, és a jelöléseket január 27-én hirdetik ki. Magára a ceremóniára 2004. február 29-én kerül sor. (cinematrix)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?