Kultúra

A sokkoló perfekció

Harmincöt évvel első hazai előadásuk óta a világ több mint hétszáz városában lépett fel Ushio Amagatsu táncegyüttese, a Sankai Juku. Nincs ismertebb butho csoport Japánban. De Japán határain túl sem.
Szabó G. László

2012. november 17. 17:31

Ushio Amagatsu megfogalmazása szerint a butho a gravitációval folytatott dialógus. A butho táncosok ugyanis mintha képesek lennének kiszakadni a föld vonzerejéből. Legyőzni látszanak a fizika törvényeit. Mintha nem is emberi, hanem túlvilági lények lennének. Mindehhez már csak annyit kell tudni: a buthónak az égvilágon semmi köze a hagyományos japán színházi műfajokhoz. A butho avantgárd lendületből fogant, s a huszadik század második felében született, amikor a no színház és a kabuki tradicionális formái már üresnek, sőt álságosnak tűntek, amikor a háború utáni generációnak már valami új, valami igaz, szellemiségét tekintve valami telített kellett. A buthóról azt is mondják: az emberi test szürrealizmusa. Ered ez a meghatározás nyilván abból is, hogy testnek és szemnek egyaránt szokatlan, nehéz, izmokat és agytekervényeket egyszerre megmozgató tánc. Nem ismer semmiféle külső szabályt, itt mást jelent a ritmus, lenyűgöző a külső-belső harmónia, a gazdag lelki élményanyag.

A butho nem hasonlítható semmihez. Első látásra: valami távoli, nagy hatással bíró, tudattágító gyönyörűség, amelyet ámulva csodál az ember. Annak, aki már behatóan ismeri: a legizgalmasabb, a legerőteljesebb, a legfelkavaróbb tánc(színház). A legkülönlegesebb szellemi táplálék. Válasz a nyugat-európai kortárs táncra. Mérnöki pontossággal megkomponált, a kinetikára fittyet hányó, lehengerlő mozgásvilág. Ezzel is elmondható minden: születés, szerelem, szakítás, halál, atomrobbanás. Színes és kifejező a butho nyelve(zete). Elektronikus zenével párosítva extra csoda.

Ushio Amagatsu világhírű férfitársulatának best offja a Másolat. Rendkívüli előadás. Az elmúlt harmincöt év terméséből kínálja a legfényesebb epizódokat. Micsoda tökéletesség! Hatvan perc perfekció. Semmi lehangoló, semmi erőszak, semmi szex. A Sankai Juku a hibátlanságával sokkolja nézőit, s azzal a robbanásig feszült érzelmi töltettel, amely a táncosok legapróbb mozdulatából is olvasható. Itt nincsenek vad, „lekottázhatatlan” lépéskombinációk, széles gesztusok, még a mimika is nullára szorul, hogy annál nagyobb súlya legyen a szigorú formának, a vegytiszta lírának, a koreográfia minden momentumának.

Hat táncos siklik a színen olyan plasztikusan, olyan eleganciával és olyan természetességgel, mintha csak jégen siklanának hangtalanul. Felsőtestük mezítelen, földig érő, vajszínű szoknyájuk mintha csak a testük része lenne. Mennyi szépség, mennyi poétika! Fehér kerámiaszobrok elevenednek meg a szemünk láttára, pajkos tavaszi szelek játszanak így illatos fehér lepedőkkel, mint Amagatsu táncosai a saját testükkel. Hat kopasz fej, sima felsőtest, elő-elővillanó, csupasz lábfejek. Bőrük fehérre festett, így a hasonlóság olyan erős köztük, hogy szinte összetéveszthetőek. Fekete függöny előtt ez a hat életre kelt szobor hol csábító, hol távolságot tartó, hol isteni, hol állati, hol ördögi, hol angyali, hol a jót, hol a rosszat, hol a férfit, hol a nőt idézik meg. A kettősséget. A meghatározhatót és az eldönthetetlent. A káoszt és a rendet. A nemtelenséget és a kifinomult érzékiséget.

Három mérleg látható a színen. A magasból lógnak alá. Lisztkupacok is vannak a színpad különböző pontjain. Keleti filozófia, szabad gondolatok füzére, a kifürkészhetetlen lélek tükre.

Itt bármi lemérhető. Az is, ami szemmel nem látható.

Budapesten a Trafó közönsége nyert velük nemrég páratlan élményt. Keresztül-kasul járnak a világban, mindenütt hatalmas elismerés övezi útjukat. Pozsonyba még nem jutottak el. Pedig van néhány rendezvény, ahol kijelölt helyük lehetne. Reménykedjünk, hogy lesz is, méghozzá nemsokára. Addig, amíg a tüzet őrizni tudják. Amíg a fehér por visszaszáll a testükre.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Nyárasd

Elkerülő utakat terveznek

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.