A SELYE KOLLÉGIUM ELSŐ VÉGZETTJEI

Tanító Péter a Kálvin János Teológiai Akadémia hallgatója volt, a kollégiumban az Újszövetséggel, azon belül Jézus végidőkről szóló kijelentéseivel foglalkozott, kutatta az eschatológiai dimenziókat a zsidóknál és a velük szomszédos népeknél, valamint az újszövetségi görög koiné nyelvet.

Tanító Péter a Kálvin János Teológiai Akadémia hallgatója volt, a kollégiumban az Újszövetséggel, azon belül Jézus végidőkről szóló kijelentéseivel foglalkozott, kutatta az eschatológiai dimenziókat a zsidóknál és a velük szomszédos népeknél, valamint az újszövetségi görög koiné nyelvet. Jelenleg a teológiai akadémia újszövetségi tanszékének tanársegédje, görög nyelvet oktat, s készül a doktori munkájára. Tutora Peres Imre docens, az akadémia dékánhelyettese volt.

Benyovszky Krisztián a nyitrai Konstantin Egyetem doktorandusza magyar és szlovák nyelv szakon. A kollégiumban az irodalomtudományi irányzatokkal foglalkozott. Tutora Zsilka Tibor professzor, a Konstantin Egyetem tanszékvezetője. „Egy alkalommal Szabó Zoltán azt mondta, hogy ha a kollégium valamilyen okból most feloszlana, nagyrészt már akkor is teljesítette volna a feladatát. Mert a kollégium nem korlátozódik erre a három évre – ez a felkészülés ideje, a kollégium számunkra most kezd működni. Amikor szükségem volt arra, hogy angolul tanuljak, egy kollégista segített. Amikor egy német–magyar műszaki szótárra volt szükségem, szintén. Sorolhatnám. A kollégiumnak nem az intézményes keretei a fontosak, hanem azok a kapcsolatok, amelyek itt kialakultak, s folytatódnak majd tovább” – mesélte.

Török Tamás a nyitrai Konstantin Egyetem (valamint egyidejűleg az ELTE) doktorandusza magyar nyelvészetből, szakterülete a névtan, a földrajzi nevekkel foglalkozik. Nyitrán a Zoboralja földrajzi neveit dolgozta fel, budapesti témája pedig az Ipoly-mente földrajzi nevei. A kollégiumban tutora Telekiné Nagy Ilona docens, a nyitrai egyetem tanszékvezetője volt.

Presinszky Károly a nyitrai Konstantin Egyetem doktorandusza magyar nyelvészet szakon, kutatási területe a dialektológia és a szociolingvisztika volt. Egy Nyitra vidéki településen, Nagycétényben kutatta a magyar-szlovák kétnyelvűséget. Tutora Sándor Anna adjunktus, a Konstantin Egyetem tanára. „A nyelvhasználat kutatása egy egész életre szóló, véleményem szerint nagyon fontos feladat, mivel a nyelvcserefolyamatok megismerésével lehetővé válna egy olyan stratégia kidolgozása, amely megfékezné a peremvidéken élő magyarság nyelvvesztését és identitásvesztését” – hangsúlyozta.

Balogh Zoltán a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem doktorandusza kvantitatív menedzsment és informatika szakon. A Kollégiumban a számítógép-hálózatra alapozott intelligens információs rendszerekkel foglalkozott, a közelmúltban sikerült bejutnia a Szlovák Tudományos Akadémia Informatikai Intézetébe. Tutora Frankovics Baltazár professzor, a Szlovák Tudományos Akadémia intézetigazgatója volt.

Stupák Csaba a Kassai Műszaki Egyetem doktorandusza volt elektronika és multimediális telekommunikáció szakon. A kollégiumban a mesterséges intelligencia segítségével való képszűréssel foglalkozott. Tutora szintén Frankovics Baltazár professzor volt.

Szanyi Ágnes a Szlovák Műszaki Egyetem hallgatója volt, ahol vegyipari technológia és automatizáció szakon tanult, majd egy évet eltöltött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki Karán. A kollégiumban tutora Mészáros Alajos docens, a Szlovák Műszaki Egyetem tanszékvezetője. Pozsonyban a biotechnológiai folyamatok szabályozásával foglalkozott, Budapesten pedig az integrált vegyipari folyamatok környezetközpontú tervezését és szabályozását vizsgálta. Jelenleg a nem ideális elegyek elválasztását kutatja.

Élesztős Pál a Szlovák Műszaki Egyetem doktorandusza alkalmazott mechanika szakon. Kutatási területe a nem lineáris dinamika volt. A kollégiumnak köszöni, hogy megvédte doktori disszertációját, hogy tanulmányi utakon vehetett részt a német autóipar fellegváraiban... Tutora Bukoveczky György, a Szlovák Műszaki Egyetem professzora.

Nagy Melinda az eperjesi egyetem doktorandusza, biológia és képzőművészet szakon végezte az egyetemet. Kutatási területe a humán molekuláris genetika. Tutora Kádasi Lajos docens, a Szlovák Tudományos Akadémia kutatója. (Lásd még: Névjegy)

Viola Árpád a Pozsonyi Comenius Egyetem doktorandusza általános orvosi szakon. A kollégiumban a kutatási területe a farmakológia volt. A központi idegrendszert tanulmányozta: kutatásai első szakaszában az agyban végbemenő, oxigén okozta elváltozásokkal foglalkozott, eközben 340 emberi agy boncolásában vett részt; később az akut fejtrauma okozta elváltozásokat kutatta. Jelenleg a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem doktori iskolájának elsőéves hallgatója. Tutora Julow Jenő habilitatusz professzor, a Szent János Kórház idegsebésze, valamint Bauer Győző profeszszor, akadémikus.

Fraenkel Emil a kassai Šafárik Egyetem doktorandusza volt általános orvosi szakon, a kollégiumban orvosi biokémiával foglalkozott. Mint elmondta, a Selye Kollégiumba való jelentkezésre maximalizmusa, valamint teljesítményorientáltsága ösztönözte, s valóban megtalálta a számításait: tudományos konferenciákon vehetett részt, a kollégiumban szerzett tapasztalatok elősegítették publikálását is. A közelmúltban elnyerte a Kassai 2. számú Belgyógyászati Klinika doktoranduszi helyét; további tanulmányainak egy részét szeretné külföldön folytatni. Tutora Rácz Olivér docens, a Šafárik Egyetem tanszékvezetője volt.

Tóth Kamill a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem hallgatója volt kert- és tájrendezés szakon. Első éves korától részt vett a nyitrai botanikuskert egyik kutatási programjában, mely a veszélyeztetett génalappal foglalkozott; e kutatási területből írta a szakdolgozatát is. A Selye János Kollégium tagjaként botanikával foglalkozott. Most a magas szakállas nősziromról a zöldségfélékre nyergelt át: jelenleg Budapesten a Szent István Egyetem zöldségtermesztési tanszékének doktorandusza. „A kollégiumnak köszönhetően megtanultunk együttműködni egymással, megtanultuk, hogy lehet hallgatni, megtanultunk kapcsolatot teremteni, élőn improvizálni, és nem utolsósorban lobbizni” – foglalta össze tapasztalatait. A kollégiumban tutora Baranec Tibor adjunktus, a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem tanszékvezetője volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?