A rohadt alma!

Ma már kétségtelennek látszik, hogy az 1989 előtti szlovákiai magyar irodalomnak nevezett karantén legizgalmasabb hangú költője Bettes István volt.

Ma már kétségtelennek látszik, hogy az 1989 előtti szlovákiai magyar irodalomnak nevezett karantén legizgalmasabb hangú költője Bettes István volt. Amikor a finom árnyalatokban pompázó humor orcátlanságnak számított, a szójáték eklektikus káosza pedig kuriózumszámba ment, a legtöbben több-kevesebb szerencsével kiválasztott magyarországi minták utánzásába fogtak vagy a „valóságirodalmat” működtették: az ítészek Bettest vagy öncélú szószerelőnek szerették látni, vagy finoman fogalmazva afféle lesajnált csörgősipkás bolondnak. Önnön helyét a szlovákiai magyar valóság terében mintha egy versében játékosan ki is jelölné: „Sehogysem akar a kupacba / Merthogy »állítólag« / Valahol legközépen / Van egy rohadt alma / Melytől aztán a többivel / Szép lassan megrohadna.”

Tőzsér Árpád távlatból a szójátékban immár az „ellenzékiség burkolt formáját” vélte felfedezni. Az ellenzékiség azonban Bettesnél nem politikai kategória, hanem költői hozzáállás, viselkedésminta: a humor igazsága nevében lehet igazán bölcselkedni és kimondani azt, amit amúgy lehetetlen. Bettes költészete ennélfogva nem is a szocialista realista valóság kritikája volt, hanem a szlovákiai magyar irodalomnak nevezett pókhálós kirakaté. Talán ez magyarázza meg azt is, hogy miért nincs jelen a magyarországi irodalmi köztársaságban, hogy miért nem jegyzett név az aktuális költészetesztétikai tőzsdén. A groteszk, az irónia és a rokokó tobzódás olyan szokatlan áramlását teremtette meg ez a költészet, melyre kevés példát lehet találni a magyar irodalomban, legfeljebb a ma oktalanul és jogtalanul lesajnált avantgárd berkeiben vagy a „radikális ek?lek?tika” híveinél. Bettes kicsiben a legnagyobb: a köznapi léttörténés ártatlansága felől tud magabiztosan eljutni a legmélyebb bölcseletig, s mindezt a bohóc szomorúságával teszi. Egy kulcskereséséből (Míg vársz egy szál papucsban...) a mindenkori kiszolgáltatottság pazar megfogalmazása lesz, a lafon?taine-i verses mese játékos ars poeticába fordul át önmagából (A hangya kalandja), vagy a hangutánzás (hangköltészet?), ha kell, muzikális diszkóballadává szerveződik (Galibabu abuliba), ha kell, a monotonitásból és az előírt szócséplésből, absztrakttá tett konkrétumból formál vérbeli komikumot (Lemezelemzések). A kegyetlen odamondogatás éle ugyan kicsorbul a humoron, de ez esetben az életlen kés mégis mélyebben sebez, mint a kifent (Csendélet – kritikussal..., Meddő irodalmi vitákra). Bettes költészetének egyik legszimpatikusabb vonása az életigenlés és az életimádat hangsúlyos jelenléte, s e ponton talán Berda József vérbeli rokona. A hagyományhoz való tudós költő hozzáállás alighanem mindenkit meglep, aki a Bettes-lírát hallgatva legtöbb recenzensére (a verskötet a Bettessel foglalkozó kritikákat, recenziókat, vállveregetéseket és baráti fogalmazványokat is közli, bár sajnálatos módon ezek közt elég kevés a valóban mérvadó értelmezéskísérlet), a könnyed Múzsa pazarló ajándékának tekinti. Bettes későbbi, 1989 utáni költészetének nagy része viszont öngerjesztő és önismétlő jellegűnek tűnik, s mintha a korábbi erőteljesség itt kissé visszafogottabbá válna. A publicisztikai karakter túlzó jelenléte olykor talán túl sokat von el a szöveg életteréből, s a Parti Nagy nyomán generálódott szójáték-invázióval sem képesek Bettes szövegei érdemben versenyezni. Ez utóbbi természetesen abból is fakad, hogy míg Parti Nagy egy dilettáns modor retorikai kimeríthetőségéből csalja elő hatványozottan mesterségesen és láthatóan mesterkélten a mélység költészetét, Bettes számára a szójáték a rátalálás gesztusa: a hétköznapokból veszi át, és kreálás helyett szinte krónikás módjára rögzíti a kor épp aktuális szóhumorát.

(Bettes István: Égtenger?úsztató. Harminc év versei 1977–2007, Pozsony, Kalligram, 2007.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?