A női lélek rejtelmes útjain

Helyszín a somorjai zsinagóga Művészetek Házának szabadtéri színpada. Augusztusi este van. Már majdnem kilenc óra. A két lány nagy aggodalommal szemléli az eget. Dörög. Az impozáns kis színpadon minden készen áll.

Erika és Zsuzsa szinte kiegészítik egymást. Pontosan tudják, melyikük milyen szöveget vállalhat föl ahhoz, hogy minden, ami a kicsi, de hangulatos színpadról elhangzik, hiteles legyenFotó: H. T. GIBBÓA háttérben szépen kidolgozott grafikák. A rajzokon nők. Mert ez lesz a mai est témája: Vannak nők... ez áll a meghívón is. Egyre többen bámulják az eget. Lesz eső, vagy elvonulnak a sötét felhők? A két lány, aki a vendégeket mosollyal fogadja, Hanusz Zsuzsa és Duducz Erika. Tájainkon alig van, aki ezzel a két névvel ne találkozott volna már. Szavalóversenyek többszörös győztesei ők. Előadásmódjukra a szuggesztivitás, finomság és érzékenység jellemző. Nők. Negyedéves bölcsészhallgatók. Zsuzsa Pozsonyban, Erika Budapesten. Pár perccel kilenc után elered az eső. Rámoljuk a videót, grafikákat, székeket. Néhányan csendesen szemlélődnek. Esik. Aztán várunk. A Művészetek Háza nagytermében próbáljuk elhelyezni az asztalkát, két széket, és a pár kelléket. Egy kedves fiatalember mindenkit asztalhoz invitál. Fordított dramaturgiával zajlik az est: előbb a megvendégelés, utána a művészet. A lányok még nem döntötték el, hol fognak fellépni. Kint még mindig esik, bent, bár kellemes a tér...

Az eső olyan gyorsan elvonul, ahogy jött. Frissesség marad utána. Visszahordozkodunk. Látszólag senkit sem zavar meg ez a kis zuhé. Minden a helyére kerül, és egy kis csúszással családias hangulatban Nagy Gáspár Mint a halál... című versével kezdődik: „Vannak férfiak, akik csak a feltűnően szép nőket veszik észre...”. Majd Dürrenmatt Pillanatkép egy bolygóról Évája és Adája következik. Megismerkedünk a Nővel, aki tizenöt éves korában kezdte az ipart, öregotthonban végezte, és legszívesebben Simon Templart néz a tévében. Napközben pedig szerelmes verseket olvas. Ada von Zinzen grófnő ki nem állhatta a férfiakat, eggyel sem hált soha. A prosti és az aggszűz. E két véglet közé sorolódnak majd be azok a nők, akik vágyták a férfit, szerették, otthagyták, visszatértek hozzá.

Erika és Zsuzsa szinte kiegészítik egymást. Mivel nem ez az első önálló estjük, már pontosan tudják, melyikük milyen szöveget vállalhat föl ahhoz, hogy minden, ami erről a kicsi, de hangulatos színpadról elhangzik, hiteles legyen. Weöres Sándor Psychéjéből négy szövegrészletet is hallhatunk az est folyamán – 2 zettli Josónak, Levél cousinomnak, Thais keservei, Emlékezés. Zsuzsának ez a könyv az egyik legféltettebb kincse, mindenhova magával viszi. Érezni ezt a szeretetet, hiszen minden Psyché-szöveg rendkívül hiteleséggel szólal meg.

Az vagy nekem, mi testnek a kenyér – ki ne ismerné Shakespeare 75. szonettjének bevezető mondatát. Duducz Erika sokszínűségében itt teljesen eszköztelenül szólal meg, de tud igazi Dorottya is lenni; a Bulgakov-szövegben pedig kihívóan nőies. Molnár Ferenc Testőr című darabjából Heléna színésznő ismét csöndes és visszafogott. Örülök ennek a szövegnek. Egy „rongyosra” hallgatott Ruttkai Éva-lemezről emlékszem a mondatokra. Érdekes, szóról szóra, pedig a lemezt már vagy tíz éve nem hallgattam, mert valaki elfelejtette visszaadni. A Márai-szövegnél, Vendégjáték Bolzanóban, már eltűnik az idő, és a térből is csak annyit érzékelek, amennyit Zsuzsa kitölt a színpadon. „Az élet, hogy egy férfi és egy nő találkoznak, mert összeillenek, mert olyan közük van egymáshoz, mint esőnek a tengerhez, egyik mindig visszahull a másikba...”

Aki a női lélek rejtelmes, sokszor kifürkészhetetlennek tűnő útjain botorkálva nem találja a lényeget, annak ez az egy óra Zsuzsával és Erikával Ariadné fonalaként igazi segítség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?