A nívós zene jegyében

<p>Az idei, immár 19. Borostyán Fesztivál a 6. Komáromi Borkorzóval és a 3. KÚTfeszttel egyszerre valósul meg. A három rendezvény egy időben, mától vasárnapig zajlik. A Borostyán Fesztivál koncertjeivel az eddigiekhez híven színes zenei kínálatot nyújt, lesznek új fellépők és visszatérő előadók is.</p>

KIS GYÖRGY

Ma a dzsesszrajongók számára kínálnak különleges zenei csemegéket a komáromi Tiszti Pavilon színpadán. A H & G Factory Hodek Dávid komáromi dobos legújabb nemzetközi formációja, melyet Tomáš Gajlík zongoristával hozott életre. A csapat harmadik tagja a budapesti basszusgitáros, Heilig Tamás. Elektronikus zenét vegyítenek az akusztikus trió improvizatív, virtuóz muzsikájával, DJ közreműködésével. Az együttes tavasszal többhetes turnén New York leghíresebb dzsesszklubjaiban mutatta be a frissen megjelent Puttin´ Together című lemezt, amelyen DJ Rahatmahatix mellett hallható Soweto Kinch angol szaxofonos és rapper, valamint Anita Soul és Király Linda énekesnők.

Micheller Myrtill neve több mint egy évtizede ismert Magyarországon. Francia nyelvtanári diplomája megszerzése után a zeneművészeti főiskola dzsesszének szakát is elvégezte. Az elmúlt 15 évben több népszerű előadóval dolgozott. Dzsesszklubok, fesztiválok állandó fellépője. Eddig hét önálló lemezt készített, amelyek közül az egyik 2007-ben Fonogram-díjjelölést kapott. Németországi és finnországi versenyekről is díjazottként tért haza.

Micheller Myrtill és Pintér Tibor 2006-ban alapították meg duójukat, azóta három albumuk és koncert DVD-jük jelent meg. Az ének-gitár felállás bravúros játékot, gazdag és improvizatív előadásmódot jelent.

Holnap a megzenésített versek és az akusztikus zene dominál a fesztiválon. A Pandolin zenekar 4 éve alakult akusztikus trióként. Saját számaik mellett feldolgozásokat is játszanak. Jelenleg basszusgitárossal, nagybőgőssel és dobossal kiegészülve szeretnék minél több helyen bemutatni dalaikat.

A dél-komáromi Fülke zenekar ismert és kevésbé ismert költők verseit adja elő. A formáció a dél-komáromi Zsebsün és az M-nélkül zenekarok tagjaiból jött létre a három évvel ezelőtti Borostyán Fesztiválon. A Zsebsün gyermekeknek játszik, az M-nélkül a progresszív rock vonalat képviseli. A fúzió eredményeképpen népi motívumokkal tarkított, könnyen emészthető muzsikát hallhat a közönség.

A házigazda Borostyán együttes szintén a megzenésített versek képviselője. Készülő új lemezük anyagából kínálnak ízelítőt, valamint ír népdalfeldolgozásokkal színesítik a zenei kínálatot. A koncert különlegessége, hogy az együttes először lép fel a frontember Nagy László nélkül, akit ezúttal Hajnal Dóra énekesnő helyettesít.

A vasárnapi műsort a Memória Társulat vezeti fel az 1960-as évek gitármuzsikáját idéző zenéjével. A komáromi csapat pár éve alakult, de már több sikert könyvelhet el, és rajongótáboruk is egyre növekszik. A Magyar Dal Napja alkalmából a fesztiválon bemutatkozik a Magyarock Musical Band, amely népszerű musicalekből ad elő részleteket. Az öt énekest és kiváló zenészeket felvonultató dél-komáromi zenekar koncertje zárja a 19. Borostyán Fesztivált.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?