A népi gazdálkodásról

A hagyományos gazdálkodás a Kisalföld északi részén a központi témája a Muzeológiai Füzetek közelmúltban napvilágot látott 1. számának.

A hagyományos gazdálkodás a Kisalföld északi részén a központi témája a Muzeológiai Füzetek közelmúltban napvilágot látott 1. számának. A periodikumnak – mely a múlt évben a Szlovák Nemzeti Múzeum-Történeti Múzeum részeként létrejött Magyar Kultúra Dokumentációs Központja (MKDK) közlönye – az a célja, hogy összefoglalja egy-egy, a szlovákiai magyarság történetével, anyagi és szellemi kultúrájával foglalkozó kutatás, szakmai szeminárium vagy szimpózium eredményeit, valamint a részleg tevékenységét, tervezeteit ismertesse.

Az első szám azokat az előadásokat tartalmazza, melyek az elmúlt ősszel Negyeden megtartott néprajzi szemináriumon hangzottak el. A szeminárium előzménye a 2000 és 2001 folyamán a Vágsellyei járásban található Negyeden és Vágfarkasdon megvalósult néprajzi kutatás volt, melyben a délnyugat-szlovákiai regionális múzeumok szakemberei, továbbá külső munkatársak térképezték fel a két község hagyományos népi gazdálkodásának egyes szeleteit. A kutatásban és az ahhoz kapcsolódó szeminárium megrendezésében a Mátyusföldi Muzeológiai Társaság, a Galántai Honismereti Múzeum, a pozsonyi Magyar Kultúra Dokumentációs Központja vett tevékenyen részt, a tervezetet az Illyés Közalapitvány, valamint a szlovák kulturális minisztérium támogatta.

A Muzeológiai Füzetek bemutatkozó számában a két fent emlitett település földrajzi neveiről és határhasználatáról, a zsákmányoló gazdálkodás ágazatairól, az állattartás jellegzetességeiről, a hagyományos földművelésről, a szőlőművelésről, a gyümölcs-, dinnye- és zöldségtermesztésről, a két faluközösség táplálkozási szokásairól, valamint a megtermelt javak cseréjéről olvashatnak. Az MKDK tevékenységét bemutató anyagból figyelmet érdemel A nyugalom kertjében című kiállítás ismertetése. A mai Szlovákia területén élő etnikumok temetkezési szokásait, az ezzel összefüggő tárgyi emlékeket, valamint az egyes népcsoportok vallási sokszínűségét bemutató vándorkiállítást a Szlovákiában működő nemzetiségi múzeumok és dokumentációs központok állították össze, az anyag jelenleg a homonnai Vihorláti Múzeumban látható, idén még Stará Lubovňán, Svidníkben, Kassán, Nyitrán és Turócszentmártomban állítják ki, 2003-ban pedig Lévára, Komáromba, Galántára és Myjavába vándorol majd tovább. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?