A nemzeti galéria új szerzeménye

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Galéria legutóbb Kupeczky János Önarckép című festményével gazdagította gyűjteményét. A festményt január 31-én vásárolta meg az Adolf Loos Apartment and Gallery cseh akciós cég árverésén.

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Galéria legutóbb Kupeczky János Önarckép című festményével gazdagította gyűjteményét. A festményt január 31-én vásárolta meg az Adolf Loos Apartment and Gallery cseh akciós cég árverésén. Kupeczky Önarcképe a neves műgyűjtő, a reneszánsz és a barokk művészet specialistája, Eduard Šafařík hagyatékából származik, aki múlt év augusztusában hunyt el.

A szakemberek valószínűnek tartják, hogy a 45 × 30 centiméteres olajkép későbbi portrékhoz készült előtanulmány. Kupeczky olaszországi tartózkodása idején festhette röviddel 1700 előtt.

Kupeczky János vagy Kupetzky vagy Kupecký (Bazin, 1667 – Nürnberg, 1740) cseh származású barokk festő. Takácsmester apja őt is takácsnak akarta nevelni, de mivel a fiú a festőművészet iránt érzett tehetséget, 15 éves korában megszökött a szövőszék mellől. Festészetet Bécsben tanult, majd Olaszországba vándorolt. Onnan visszatért Bécsbe, majd Nürnbergben telepedett le. Műveit a legismertebb európai múzeumok őrzik. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?