A Nap könnyei

Mit várna az ember egy olyan mozitól, amelynek plakátján a borostás, kopasz, jellegzetes arckifejezésű Willis papa látható terepszínű egyenruhában egy dzsungelben? Csakis régimódi kommandós akciómókát, abból a fajtából, amit a régi szép „videós korszakban” rongyosra néztünk.

# Mit várna az ember egy olyan mozitól, amelynek plakátján a borostás, kopasz, jellegzetes arckifejezésű Willis papa látható terepszínű egyenruhában egy dzsungelben? Csakis régimódi kommandós akciómókát, abból a fajtából, amit a régi szép „videós korszakban” rongyosra néztünk. Na akkor most kapaszkodjon meg mindenki! A Nap könnyei nem akciófilm, hanem lassú, filozofikus hangulatú filmdráma. Bár ha leírom a történetét, senki se fogja ezt elhinni nekem. Tehát, egy csapatnyi amerikai katona Waters százados (egyet találhat mindenki, hogy ki játssza...) vezetésével Nigériában landol, hogy kimenekítsék Hendricks doktornőt (Monica Bellucci) a háború által fenyegetett övezetből. A doktornő csak abban az esetben hajlandó menni, ha betegeit is magával viheti, ezt azonban Waters felettese (Tom Skerritt) megtiltja. A százados ekkor meghozza élete legnehezebb döntését: a könnyű, helikopteres menekülés helyett vállalja, hogy megtagadja a felettesi parancsot és átvezeti a betegeket is az ellenséges katonákkal teli dzsungelen.

Bár a film a sokakat irritáló csillagos-sávos amerikai zászló lobogását végig mellőzi, azért több klisé is megtalálható benne. Ezek közül a legszembeszökőbb a cukormázosra vett, össznépi ölelkezős záróképsor, amely szerencsére elég rövid ahhoz, hogy ne rontson az összhatáson. Bele lehetne kötni abba is, hogy a dzsungelben a rengeteg veszély közepette Monica Bellucci számára végig az a legfontosabb, hogy dekoltázsát mutogathassa a nézőknek, de nem hiszem, hogy emiatt sokan panaszkodnának, sőt! Meg aztán, az ilyen dolgokat kapásból meg lehet bocsátani, hiszen éppen ezektől lesz hollywoodi film a hollywoodi film.

Igazából kifejezetten erős darab A nap könnyei. A Denzel Washington számára Oscart hozó igényes zsarufilmet, a Kiképzést is jegyző (no meg a borzalmas Gyilkosok gyilkosát, de azt jobb elfelejteni...) Antoine Fuqua rendező most sem enged előző filmje színvonalából. Harc és lövöldözés szinte nincs is az első órában, igaz, az utolsó húsz percben eléggé mozgalmas finálét láthatunk, ám ez itt valamiért passzol a mozi többi részéhez (ellentétben a néhány évvel ezelőtti Túszharccal, amelyet szabályosan tönkretett az oda nem illő nagy akciójelenet a végén). Nem jellemző A Nap könnyeire a romantikus szál sem, ez végig csak utalásszerűen van jelen. Ez a mozi igazából három dologról szól: egy katona vívódásáról, ugyanezen katona és egy doktornő nézeteiben megmutatkozó különbségekről és a média által hatásosan eltitkolt afrikai helyzetről. Sokkal komolyabban dolgozza fel tehát a témát, mint ahogy azt az átlagos néző elvárná tőle – talán ezért nem volt vevő rá az amerikai közönség. Nem baj, mi azért szeretjük. Csak így tovább, Bruce! (mozinet)

A Nap könnyei (Tears of the Sun), színes, amerikai film, 118 perc, Rendezte: Antoine Fuqua, Szereplők: Bruce Willis, Cole Hauser, Eamonn Walker, Johnny Messner, Monica Bellucci, Tom Skerritt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?