A művészembernek le kell petéznie

JUHÁSZ KATALINPozsony. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága minden évben nyilvánosan köszönti a közelmúltban vagy a közeljövőben életjubileumukat ünneplő tagjait. Ez a tiszteletadás nemcsak az ünnepeltek életkorának szól, hanem eddigi életművüknek is.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága minden évben nyilvánosan köszönti a közelmúltban vagy a közeljövőben életjubileumukat ünneplő tagjait. Ez a tiszteletadás nemcsak az ünnepeltek életkorának szól, hanem eddigi életművüknek is. Idén nyolc irodalmárnak kellett volna a helyszínül szolgáló Pozsonyi Magyar Intézet nagytermében ülnie, betegség miatt azonban csak heten tudtak jelen lenni. Minden ünnepeltet egy-egy kollégája, személyes jóbarátja vagy volt diákja köszöntött néhány percben. Sajnos idén a laudálók közül sem mindenki érkezett meg, hárman csak beszédjüket küldték el a szervezőknek.

A meghívókon nem szereplő bónuszvendégként ott volt viszont Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, aki feleségét, Sunyovszky Szilvia színművészt, az intézet első igazgatónőjét kísérte el az ünnepség után tartott könyvbemutatójára. És ha már a jeles képzőművész és nemzeti kultúrpolitikus megjelent az ünnepségen, természetesen fel is szólalt. Az általa már több fórumon idézett Pilinszky-mondással kezdte. A költő annak idején személyesen neki mondott valami olyasmit, hogy a művészembernek egy dolga van egész életében: le kell petéznie. Azaz meg kell valósítania mindazt, amit a jóistentől kapott tehetsége folytán meg tud valósítani. Fekete György ezt kívánta az egybegyűlt íróknak, irodalmároknak is, akik közül egyébként hárman is tagjai az MMA-nak.

A laudációkból lapunk hétfői számában olvashatnak részleteket. Ezúttal álljon itt az ünnepeltek neve, illetve zárójelben az életkoruk. Bodnár Gyula (65), Cselényi László (75), Csicsay Alajos (75), F. Kováts Piroska (75), Grendel Lajos (65), Lacza Tihamér (65), Zeman László (85) és Mayer Judit (90).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?