A művész és a hatalom

AJÁNLÓKomárom. A Komáromi Jókai Színház a héten új bemutatóra készül: Mihail Bulgakov Álszentek összeesküvése című színművét Martin Huba rendezi.A történet XIV.

AJÁNLÓ

Komárom. A Komáromi Jókai Színház a héten új bemutatóra készül: Mihail Bulgakov Álszentek összeesküvése című színművét Martin Huba rendezi.

A történet XIV. Lajos korában játszódik a Comédie Française termeiben, a királyi palotában és egy titkos szervezet, az Igazhitűek Társaságának rejtekhelyén. Moliére, a történet főszereplője, sikerei csúcsán lévő drámaíró és színész, az uralkodó pártfogoltja, kései szerelemre lobban egy fiatal színésznő iránt. Ez a kapcsolat intrikákat szül körülötte, végül kegyvesztetté válik.

Bulgakov színműve a függés drámája. Ilyen helyzetekhez vezet, amikor a művész nem szabad. Mivel művészete egyben megélhetésének egyetlen lehetősége is, kénytelen eltartói kegyét lesve lealacsonyodni és elfojtani magában a géniuszt. Csakhogy az alkotó igazságösztöne s önbecsülése veszélybe sodorja a művész életét, ha sikeres lesz, irigyei is megsokasodnak. Ilyenkor a legkisebb vétség is végzetes lehet. A tehetség és a hatalom ellentéte feloldhatatlan. A napkirályok és zsenik barátsága tiszavirág életű. Mert az egyik a szabadságot, a másik a rendet képviseli.

Moliére-t Mokos Attila kelti életre, Armande Béjart szerepében Bárdos Judit, további főbb szerepekben Bandor Éva, Tóth Károly, Szabó Viktor, Culka Ottó és Rancsó Dezső látható. A zeneszerző Lakatos Róbert, a díszletet Jozef Ciller, a jelmezeket Peter Čanecký tervezte. A bemutató időpontja március 27., 19 óra. (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?