A műemlékekre figyelve

Sárospatak/Kassa/Királyhel-mec. Beethoven VII. Szimfóniájával nyitotta meg kapuit szombaton a XII. Zempléni Művészeti Napok Sárospatakon. A nyitó koncerten Eric Solén, a Magyar Televízió X. Nemzetközi Karmesterversenyének harmadik helyezettje vezényelt. A programsorozat keretében 19 településen 34 koncertre és előadásra, továbbá 9 kiállításra várják az érdeklődőket.

Ebből az alkalomból kérdeztük meg Tóth Andrást, a rendezvényt támogató fő szponzor, az Antenna Hungária sajtószóvivőjét és Merényi Juditot, a Zempléni Művészeti napok igazgatóját.

Miért éppen önök támogatják ezt a rangos rendezvényt?

Tóth András: Az Antenna Hungária Magyarországon kizárólagos műsorszóró cég, tehát televíziós és rádiós műsorszórásban csak mi szolgáltathatunk, ezenkívül távközlési és multimediális tevékenységet is folytatunk. Úgy véljük, hogy a komolyzene is egy olyan kommunikációs csatorna, amelyen keresztül el lehet érni a kultúrára fogékony közönséget, és 12 éve ezért is döntöttünk a Zempléni Művészeti Napok támogatása mellett.

Milyen elképzeléssel kezdtek neki a rendezvénysorozatnak?

T. A.: A konkrét támogatáson túl felvállaltunk egy olyan szerepet is, amellyel fel szeretnénk hívni a magyar és külföldi lakosság figyelmét erre a régióra, idegenforgalmi helyzetére és természeti, valamint kulturális értékeire. Épp e miatt szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy továbbra is támogatni kívánjuk ezt a rendezvényt.

Vannak-e más, nagyobb rendezvények is, amelyeket a cég támogat?

T. A.: A távközlési tevékenységünkből fakadóan számos olyan sport- és egyéb rendezvény van, amelyet az Antenna Hungária támogat. Ezenkívül a székházunkban van egy Átrium Galéria, amelyben kortárs művészeknek adunk lehetőséget a bemutatkozásra.

A rendezvény fő szervezője, mozgatója és irányítója Merényi Judit a Zempléni Művészeti Napok igazgatója.

Mik voltak az előzményei ennek a rendezvénynek?

Merényi Judit: Már akkor a vágyaink között szerepelt, hogy átlépjük az országhatárokat, amikor Rolla János tizenkét évvel ezelőtt megálmodta ezt a fesztivált. Ebben az esztendőben a Rákóczi szabadságharc 300. évfordulója alkalmából többet felkeresünk azokból a helyszínekből, amelyekhez II. Rákóczi Ferencnek kapcsolódása volt, így Borsiba is ellátogatunk. Szeretnénk megmutatni azt a romjaiban is gyönyörűséges várat, amelyben született, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez és a hozzá hasonló műemlékek – szelíden fogalmazva – megújhodásra várnak. A fesztiválnak ugyanis vállalt feladata a műemlékek megmutatása, hiszen az akkor még romokban álló füzérradványi Károlyi-kastélyban született a fesztivál gondolata, s azóta ott bálokat és koncerteket szerveznek. Legnagyobb örömünk pedig talán az, hogy három éve fordultunk meg először Mádon, az ottani zsinagógánál, amely Közép-Európa egyik legszebb copfstílusú épülete, és akkor iszonyú állapotban volt. Most már jelenthetem, hogy decemberben a zsinagóga megújulva várja az odalátogatókat. A határon való átkeléshez visszatérve még elmondom, hogy – bár nem Zemplén része, de kötődik Rákóczi személyéhez – Kassára is ellátogatunk, valamint augusztus 20-án Királyhelmecen is szervezünk egy koncertet. Ez utóbbin Jónás Krisztina, Kormmer Lúcia és Kónya István közreműködésével barokk hangversenyt tartunk az ottani katolikus templomban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?