A megelőzést csecsemőkorban kell kezdeni

A gyermekek fogazatának épsége a szülőktől függ. Ha rászoktatják csemetéjüket a rendszeres fogmosásra, elviszik a megelőzést célzó vizsgálatokra, a gyerekben rögződik ez a szokás is.

A gyermekek fogazatának épsége a szülőktől függ. Ha rászoktatják csemetéjüket a rendszeres fogmosásra, elviszik a megelőzést célzó vizsgálatokra, a gyerekben rögződik ez a szokás is. Ha viszont mindezt elmulasztják, s csak akkor ül be a fogorvosi székbe, amikor fogfájás kínozza, félelmében kerülni fogja a rendelőt – ismerteti tapasztalatait dr. Monika Žlnayová fogorvos, aki immár három éve a Signal Dentibus Tour mozgó fogorvosi rendelőjében a 6–8 éves alapiskolások fogazatát vizsgálja. – Az eredmények kedvezőtlenek: az 1584 megvizsgált gyermek 54,8 százalékánál szuvas fogat, 3,6 százalékánál kezelt fogakat állapítottunk meg. Az állandó fogaknál 1,34, a tejfogaknál 4,69 lyukas fog esett egy-egy gyermekre. Nem sikerült teljesíteni a WHO ajánlását, hogy az állandó fogak esetében átlagban csak egy, illetve kevesebb szuvas foga legyen a 12 éves nebulónak. A helyzet csak akkor javulhat, ha a szülők odafigyelnek a megelőzésre – mondja a kezdeményezés kapcsán. A Signal Dentibus Tour első szlovákiai körútjára 1966-ban indult, azóta 121 alapiskolába látogatott el, és 8000 kisdiák részesült megelőző vizsgálatban. Az orvos mellőzheti a fúró használatát, ugyanis a KaVo DIAGNOdent műszer hang- és fényjelzéssel mutatja ki a szuvas fogat. Minden gyerek látleletet és ajánlást kap: szuvas fogait minél előbb kezeltesse. Sajnos, akadnak régiók, ahol a szülők mindezt nem veszik komolyan, nem kísérik el csemetéjüket az illetékes fogorvoshoz, s nem figyelnek oda a rendszeres fogápolásra sem. A hazai felmérések szerint Szlovákiában (Csehországban is) igen alacsony a fogkrém- és a fogkefekereslet: évente négy tubus krémet, de csak egy fogkefét használunk el. Kifogásolhatók fogmosási szokásai(n)k is: szülői utasításra a gyerekek 56 százaléka evés előtt mossa meg a fogát, és csak 37 százalékuk az étkezést követően. Az esti fogmosás a hat éven felüliek 54 százalékánál természetes, az ebéd utáni viszont csak 12 százalékuknál.

A fogorvosok szerint rendelőjükben egyre csökken a gyermekek száma, nem vesznek részt a biztosító által évente kétszer térített megelőző vizsgálatokon sem. Sajnos, a fluoros kezelés költségét, melynek célja a fogvédelem, a szülőnek kell állnia. – Vannak felnőttek, akik nem ismerik a fogmegtartó eljárásokat. Ezért a Signal Dentibus Tour idei körútjának célja a szülők felvilágosítása is, akik részt vehetnek az iskolában szervezett szájhigiéniai órán, és csemetéjükkel együtt elsajátíthatják a szükséges tudnivalókat. A tanulók kifestőket, játékokat, Signal gyermekfogkefét és -fogkrémet kapnak, szüleik a legújabb Expert fogkefét és Integral fogpasztát – dicséri a kezdeményezést dr. Alexander Bednárik, a fogorvosok kamarájának tisztségviselője. A Signal Dentibus Tour április 17-től november 16-ig 30 város alapiskolájába (május 28-án Somorja, 29-én Nyitra, 30-án Léva, 31-én Párkány), a nyári hónapokban pedig gyermekotthonokba, nyári gyermektáborokba látogat.

VERSENY

Három olvasó Signal-terméket nyerhet.

1. Mikor indult első útjára

a Signal Dentibus?

2. Mivel vizsgálják

a gyerekek fogait?

3. Hány prevenciós vizsgálatot térítenek az egészségbiztosítók?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?