A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Famassza
...mesterséges, plasztikus díszek előállítására. Ezt ma már csak a meglévő barokk és rokokó bútorok javítására használjuk. De használhatjuk bababútor, játékállatok készítésére is.
1.

Famassza

...mesterséges, plasztikus díszek előállítására. Ezt ma már csak a meglévő barokk és rokokó bútorok javítására használjuk. De használhatjuk bababútor, játékállatok készítésére is.

1. Feloldunk 5 gramm enyvet és 1 rész vizahólyagot 10 rész vízben, és annyi száraz, szitált korpaliszttel keverjük, hogy formázni lehessen. Ha javításra használjuk, akkor előre elkészített gipsz- vagy vasformákat kiolajozunk, a masszát beleöntjük, letakarjuk és nehezékkel lenyomjuk. Néhány óra múlva kivesszük, pár napig még szárítjuk és olvasztott enyvvel ragasztjuk fel.

2. 8 rész iszapolt krétát elkeverünk 4 rész száraz, szitált korpaliszttel és 2 rész zsírkőporral. A további eljárás, mint az 1. receptnél.

Faszén

A faszenet a háztartásban eredeti rendeltetésén kívül még nagyon sok mindenre használjuk. A régi, állott hús elveszti rossz ízét, szagát, ha faszén közé tesszük. Rothadó prémek és állati hullák sem bűzlenek, ha faszenet szórunk rájuk. Rothadt vizet is átszűrhetünk faszénen. Avas zsírt, ha felolvasztunk, süssük át többször cserélt faszéndarabokkal, elveszti avasságát. A levágott virág vizébe tegyünk kevés faszenet, lassítja a hervadást és megakadályozza a szárak rothadását.

Fatárgyak megvédése

...nedvesség, penész ellen. Kerti bútort és más hasonló fatárgyat, amit télen a pincében tartunk, védőmázzal kell ellátni. Ez áll: 2 rész lenolajfirniszből, 3 rész kolofóniumból, amit gőzben olvasztunk össze. Azután a tökéletesen tiszta és megszáradt tárgyakra kenjük. Megvédi a tárgyakat. A pincében és a mosókonyhában tartott minden faholminak jót tesz.

Fánk sütése

A zsír behatolását a tésztába úgy akadályozzuk meg, hogy egy evőkanál rumot teszünk a zsírba, melyben kisütjük és a tésztába is teszünk egy evőkanállal.

Ha nagyobb adag fánkot sütünk, észrevehető, hogy mennyi zsírt takarítunk meg.

Ha a fánk tésztája nem kelt meg eléggé, nehéz lesz.

A zsírt kellő hőfokra kell hevíteni. Ha a zsír már forró, a tűz legyen csendesebb, mert ha a zsír nagyon megforrósodik, elég a tészta, kívül fekete lesz és belül nyers marad. Ha azonban a zsír nem elég forró, a tészta magába szívja és nem sül át. A tészta ne legyen nagyon lisztes, mert a liszt hamar odaég.

Ha a kezünk még cukros a kész fánk behintésétől, ne tegyük a nyers fánkot a zsírba, mert elkezd habozni és könnyen kifut.

Ha bármilyen, zsírban sütendő ételhez elegendő zsírt használunk, az mindig tiszta marad és többször is használható. Ha csak kevés zsírt teszünk a sütőbe, nem sikerül jól az étel, könnyen odaég, csúnya barna színű lesz.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?