A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Citrom mint szépítőszer
A reggel használandó mosdóvízbe – előtte való este – néhány vékony citromszeletet vágunk, melyek egész éjszaka benne maradnak. Fél citrom elegendő egy nagy mosdótál vízhez. Másnap ezzel a vízzel mosdunk, anélkül hogy szappant használnánk.

Citrom mint szépítőszer

A reggel használandó mosdóvízbe – előtte való este – néhány vékony citromszeletet vágunk, melyek egész éjszaka benne maradnak. Fél citrom elegendő egy nagy mosdótál vízhez. Másnap ezzel a vízzel mosdunk, anélkül hogy szappant használnánk. Megtörülközni utána nem szabad, a víznek el kell párologni a bőrről. A citrom nemcsak fehéríti a bőrt, hanem fel is frissíti, és állandó használat mellett a petyhüdtséget is eltünteti, és a ráncosodást is megakadályozza. A citromos vízzel való lemosások az idegekre is nyugtatóan hatnak.

A kinyomott citrom héját felhasználhatjuk bőr- és körömápolásra. A konyhai munka nyomait kitűnően eltünteti a kézről, ha mosdás után bedörzsöljük vele. Különösen a zöldség-, krumpli- és gyümölcshámozás hagy csúnya foltokat a kézen, amelyeket csak a citrom vesz le. Ezért sose dobjuk el a kinyomott citrom héját, hanem tegyük a mosdóra. De ne felejtsük el, hogy a citromsav erősen maró hatású, ezért nem szabad márványlapra rátenni, mert azt kimarja. A kést, amellyel a citromot vágtuk, azonnal le kell mosni. Ha a körmökön apró hártyácskák vannak, körömápolás előtt citromlével kenjük be a körmöt, amitől az ismét sima lesz.

Májfoltok és szeplők is elhalványodnak a citromlé használatától. Úgyszintén azok a csúnya barna foltok, amelyek némely nő nyakán láthatók. Ezeket úgy tüntetjük el, hogy egy tiszta ruhát kibélelünk vékonyra vágott citromszeletekkel, és éjszakára bekötjük vele a nyakat.

Kitűnő szépségápoló szer a következő: kettévágunk egy citromot, kivájjuk a húsát és a két fél héját kifordítjuk úgy, hogy a sárga része befelé legyen. A kifordított citromhéjakba beleöntünk egy tojássárgáját, amelybe előzőleg néhány csepp parfümöt tettünk. (Fehérje ne kerüljön bele!) Ezután lekötjük a héjakat és 24 órát állni hagyjuk. Ezzel a masszával kenjük be az arcot, és hagyjuk rajta állni egy ideig. A citromos tojássárgájának állandó használata fehéríti és puhítja a bőrt, eltünteti a ráncokat, és üde, friss tekintetet eredményez.

Citromhéjreszelés

A citromot megmossuk, teljesen szárazra töröljük, azután tiszta reszelőn (finomfogú kell hozzá) héját lereszeljük, de úgy, hogy csak a sárga réteget vegyük le, a fehér, puhább rétegből ne kerüljön bele semmi. Szárítva is használható, ha jól elzárt edényben száraz helyen tartottuk.

Citrommag

A citrommagokat csakúgy, mint a narancs- és datolyamagot, el lehet ültetni, és szép kis fákat lehet belőlük növeszteni. Ha nem sikerül egy ilyen kísérlet, az azért történt, mert túl nagy volt a cserép, vagy nem lett idejében átültetve a kis növény. Amint az első csíralevél kibújt, villával vagy csipesszel óvatosan ki kell emelni az apró növénykét a földből, és át kell ültetni egész kicsi cserépbe, miközben a hosszú, egyenes gyökeret oldalra kell hajlítani. Mikor a fácska gyökerei az egész cserép földet már behálózták, ismét át kell ültetni, valamivel nagyobb cserépbe, és amikor azt is kinőte, újra átültetni. Ezt az eljárást addig folytatjuk, míg végül egy vödörbe kerül a növény, amelyben aztán végleg megmarad. A fa leveleit gyakran meg kell tisztítani a portól egy puha, nedves szivaccsal.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?