A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Hús eltartása nyáron
Nyáron is sokáig eltarthatjuk a húst, ha vastag rongyot erős ecetbe mártunk, az ecetes ruhába jól becsavart húst hűvös helyre tesszük. Ha szénporba takarjuk, szintén eláll.

Hús eltartása nyáron

Nyáron is sokáig eltarthatjuk a húst, ha vastag rongyot erős ecetbe mártunk, az ecetes ruhába jól becsavart húst hűvös helyre tesszük. Ha szénporba takarjuk, szintén eláll. Állott hús kellemetlen szaga elvész, ha felfőzzük, a habot leszedjük róla s akkor a fazékba néhány darab izzó faszenet dobunk. A szén felveszi a rossz szagot, pár perc múlva kidobhatjuk.

Illatos párnapor

Illatos por készítésére csak olyan növény alkalmas, amelynek minden része és nemcsak a virága illatos (zsálya, fodormenta, ajakos növények, levendula, pacsulifű, rózsa-, citrom- és narancslevél, rózsa- és cédrusfa stb.) Fontos, hogy valamennyi feldolgozandó növényrész száraz legyen, nehogy penészgomba képződjék. A szárítást legjobb megfelelő szárítókamrákban végezni vagy pedig meleg, árnyékos helyen. Közvetlen napfényt kerülni kell. Az illatos porokat rendszerint selyemzacskókba teszik vagy kis párnákba, esetleg papírborítékba és fehérneműszekrények, ruhák, papírok illatosítására használják. Finomillatos párna készítéséhez vattát terítünk ki a kívánt nagyságban, vékony rétegekben, minden réteget behintünk az illatos porral, rátesszük a következő réteget, selyempapírosba göngyöljük és betesszük az előkészített huzatba. Selyempárnához enyves vattát használunk, akkor a selyempapírosra nincs szükségünk. Nagyon olcsó illatos párnát készíthetünk, ha az illatport vagy finom fűrészliszttel vagy burgonyaliszttel keverjük.

Impregnálás

Szövetanyagot, fát, papírt tűzállóvá tehetünk a következő eljárással:

Finomabb anyagot: Összekeverünk 8 rész kénsavas ammóniumot, 2,5 rész szénsavas ammóniumot, 3 rész bórsavat, 1,7 rész bórsavas nátriumot, 2 rész keményítőlisztet és 100 rész vizet. Ebbe fektetjük az impregnálandó anyagot, míg teljesen átázik, lecsepegtetjük, félig vagy egészen megszárítjuk és rendesen vasaljuk, ahogy azt az anyagot szoktuk.

Durvább anyagokat, fát és szalmát, 6 rész bórsav, 5 rész klórammónium, 3 rész bórsavas nátrium és 100 rész víz keverékével impregnáljuk.

Papírok, könyvek, régi írások, váltók stb. számára a következő oldat jó: 8 rész kénsavas ammónium, 3 rész bórsav, 2 rész bórax és 100 rész víz. Az oldatot 50 oC-ra melegítjük, a papírt belemártjuk, kiterítve szárítjuk, végül lepréseljük.

Értékpapírokat, okmányokat 10 százalékos molybdénsavas nátriummal impregnálunk, melyet hidegen is, melegen is használhatunk.

Fát. Összekeverünk 70 gr ammóniumszulfátot, 50 gr bóraxot, 1 gr enyvet és 100 gr vizet. Ezzel itatjuk át vagy bekenjük a fát.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Impregnálás

Vízhatlanná is tehetjük az anyagokat.

Vásznat, kerti sátor vagy ernyő céljára. Elkeverünk 130 gr ólomkeményítőt és umbrát 11 gr lenolajjal és többszöri kevergetés mellett 24 óráig a tűzhely lapján hagyjuk állni. A vásznat kifeszítjük, a meleg olajjal bekenjük, és napon szárítjuk.

Csomagoló- és zsákvászon impregnálása:

a) Főzzünk fel 50 gr vizahólyagot 3 liter esővízben, míg teljesen feloldódik, azután oldjunk fel 100 gr timsót 3 liter vízben és 30 gr fehér szappant 2 liter vízben, keverjük össze valamenynyit, és nagyon melegen, kefével kenjük fel az anyagra.

b) 30 liter vízben oldjunk fel 1 kg timsót, más 30 liter vízben 1 kg ecetsavas ólmot, keverjük a két folyadékot össze, hagyjuk leülepedni és öntsük le róla a tiszta folyadékot. Melegen áztatjuk bele az anyagot, 4 óráig hagyjuk benne, akkor lecsepegtetjük, szárítjuk vagy napon, vagy meleg helyiségben, kikeféljük, vasaljuk.

Papírt impregnálhatunk (zselatinpapír), ha mindkét oldalát bekenjük 4 rész vízben kevert 1 rész glicerinnel és zselatinnal (vagy enyvvel), megszárítjuk, azután belemártjuk 10 százalékos formalinoldatba.

Csomagolópapírt impregnálhatunk: 1,15 l vízben feloldunk 75 gr fehérszappant, azután 1,15 l vízben 60 gr arabgumit, 180 gr enyvet, a két oldatot összekeverjük és belemártjuk a papírt. Kicsit kinyomjuk, azután kályha mellett szárítjuk.

Vízálló plakátok. Enyves vizet keverünk cinkfehérrel, krétával vagy kénsavas baryttal és ezzel ecseteljük be a papírt. Mihelyt megszáradt, átkenjük magnéziával kevert nátronüvegvízzel és néhány napra 25 oC hőmérsékletbe tesszük.

Gyapjú vízállóvá tétele. 100 rész állati enyvet alaposan feloldunk és keverjük 100 rész kálitimsóval. Hogy mennyi vizet teszünk belé az a szövet nehézségétől és a kívánt appreturától függ. Belemártjuk a szövetet. Azután 5 rész tannint keverünk 2 rész vízüveggel és 100 rész vízzel, ebbe is beleáztatjuk és megszárítjuk. Mindkét fürdő 60 fokos legyen.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?