A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Formalin
Gáznemű anyag, mely 30-40 százalékos vizes oldatban kerül forgalomba. Színtelen, átható-fojtó szagú, könnyezésre ingerlő folyadék. A tiszta formalingáz a szem és orr nyákhártyáját gyulladásba képes hozni. Igen jó fertőtlenítő és szagtalanító szer.

Formalin

Gáznemű anyag, mely 30-40 százalékos vizes oldatban kerül forgalomba. Színtelen, átható-fojtó szagú, könnyezésre ingerlő folyadék. A tiszta formalingáz a szem és orr nyákhártyáját gyulladásba képes hozni. Igen jó fertőtlenítő és szagtalanító szer. E két tulajdonsága teszi alkalmassá fertőző betegségek után bútorok, köpőedények, klozetek, éjjeli edények fertőtlenítésére. A kereskedésben vett formalinból két evőkanálnyit veszünk egy liter vízre. Azon tulajdonsága pedig, hogy a bőrt szárítja, teszi alkalmassá, hogy lábizzadás esetén alkoholos oldatát ecsetelés formájában használják.

Földieper-limonádé

6 gramm citromsavat, 100 gr vizet, 450 gr cukrot, 60 gr eperszirupot, 300 gr cseresznyeszirupot, 450 gr vörösbort és 15 gr illatos tinktúrát teszünk bele. A citromsavat előbb vízben feloldjuk. Az egészet hidegre állítjuk és akár tisztán, akár szódavízzel szolgáljuk fel.

Hogyan mossuk meg a főzeléket?

Mindent, ami tisztítás, azaz hámozás nélkül kerül feldolgozásra – tehát saláta, spenót, némelyik gombafajta, petrezselyem zöldje, zeller zöldje, zöldbab stb. – nagyon bő vízben mossuk meg, nehogy homok, földpiszok maradjon rajta. Ugyancsak nagyon gondosan kell megmosni a nyersen elfogyasztott dolgokat, gyümölcsöket! Nem elég egy vízben, legjobb csap alatt, nagy szitán mosni, így viszi le a víz a legjobban a piszkot róla. Áztatni nem kell, mert attól csúnya lesz. Mosás után lecsurgatjuk róla a vizet.

Főzelékek

Bár a magyar főzelékkészítési mód – a berántott főzelék – tápláló voltát elvitatni nem lehet, a modern háziasszonynak mégis meg kell ismerkednie az egyéb, ma alkalmazott főzelékkészítési módokkal. A mai ideges, beteg gyomrú ember ugyanis nem mindig bírja megemészteni a berántott főzelékeket. A magyar főzelékkészítési mód mellett ma általánosan a francia és az angol készítési módot alkalmazzák. Angol készítési mód az, amikor a főzeléket egyszerűen sós vízben megfőzik, és amikor puha, leszűrik, fövővizét elöntik és a főzeléket ezután mindenki az asztalnál forró vajjal önti le. A főzelékkészítésnek azt a módját azért nem tartjuk helyesnek, mert ezáltal a főzelékek értékes tápsói veszendőbe mennek a leszűrt fövővízzel. Francia főzelékkészítési mód alatt azt értjük, hogy a főzeléket kevés zsírban vagy vajban megpárolják, megpuhítják és így tálalják.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?