A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

A homályosodástól megóvhatjuk, ha az ablakmosó vízbe cseppnyi glicerint öntünk. Az ablaktáblák befagyását (jégvirágképződést) megakadályozhatjuk, ha 10 g glicerin, fél liter alkohol és néhány csepp borostyánkőolaj keverékével dörzsöljük be. De a keveréknek előbb le kell ülepednie.

A homályosodástól megóvhatjuk, ha az ablakmosó vízbe cseppnyi glicerint öntünk. Az ablaktáblák befagyását (jégvirágképződést) megakadályozhatjuk, ha 10 g glicerin, fél liter alkohol és néhány csepp borostyánkőolaj keverékével dörzsöljük be. De a keveréknek előbb le kell ülepednie.

Ablakot sohase tisztítsunk égő napfényben, mert akkor homályos lesz. A nagyon piszkos ablakot előbb nedves újságpapírgombóccal töröljük át. Ha gyorsan akarjuk az ablakot megtisztítani, tegyünk a vízbe kevés alkoholt és szalmiákszeszt. Rongy helyett papírral is moshatjuk az ablakot. A szárazra törölés leggyorsabban szarvasbőrrel megy. Nedves iszapolt kréta is szépen tisztítja az ablakot.

Az úgynevezett angol-vörös ragyogó fényessé teszi az ablakot. Lenolajjal vagy glicerinnel híg péppé keverjük, az ablaküvegre kenjük és petróleumba mártott ronggyal töröljük le. A fényesítés ebben az esetben selyempapírral történik.

Ha az építési munkák vagy falfestés után az ablaktábla mész- és festékfoltos, sósavas vízzel mossuk le. Egy liter vízre fél kávéskanállal számítva. Tiszta vízzel öblítjük. Újságpapírral vagy szarvasbőrrel dörzsöljük szárazra. Nagyon kell vigyázni, hogy a sósavas víz az olajfestésű farészeket ne érje.

Az erős napfénytől szivárványossá és átlátszatlanná lett ablakon úgy segítünk, hogy leemeljük, behintjük porrá tört marókáliummal, ezt kissé megnedvesítjük. Az így keletkezett vastag pépet rövid ideig hatni engedjük, azután lemossuk és a táblákat szárazra töröljük.

Ablakkereteket megvédhetünk eső és erős napfény káros hatásától, ha beolajozzuk. Megfelel a főtt lenolaj, melyet keskeny kefével kenünk rá, azután puha ronggyal dörzsölünk bele. Vigyázni kell, hogy az üvegtáblákat be ne piszkítsuk.

Ablakot, ha nagyon piszkos és kormos, száraz fahamuval kell bedörzsölni, utána tiszta vízzel lemosni.

Ablakrámák

A laza ablakrámákat, melyek nem zárnak jól, tömíthetjük vagy készen kapható papírhurkákkal, vagy újságpapírral, melyet szoros hurkává sodortunk. Megnedvesítve tesszük a ráma közé, és ha levált, újból megnedvesítjük.

Ablaküvege

Átlátszatlanná tehetjük, ha az egyik oldalát iszapolt kréta és káliüvegvíz keverékével ecseteljük be többször egymás után.

Feloldunk tíz rész terpentinolajban 1 rész viaszt, teszünk hozzá egy rész lakkot, ugyanannyi szikkativot és az ablaküveg külső felét bekenjük vele. Nedvesen vattával érintgetjük.

Aggkori gyengeség

Tulajdonképpen nem betegség. Bánjunk úgy velük, mint a gyerekekkel. Ne ellenkezzünk velük, tartsuk tisztán őket, igen könnyű táplálékot adjunk nekik.

Agyagedény

Agyagedényt tartósabbá tehetünk, ha kívül vékonyan bekenjük enyvvel, és amikor ez megszáradt, lenolajjal.

Ajakrepedezés

Ne csípjük le a bőrkéket, ne harapdáljuk ajkunkat, ne nyálazzuk, ne mossuk alkohollal, ne kenjük be glicerinnel, mert ezek csak gátolják a gyógyulást. Ezen ártalmak kerülése már magában is gyógyító hatással van. Kenjük be ajkunkat tiszta lanolinnal, vagy az általánosan ismert szőlőzsírral vagy szarvasfaggyúval, főként éjszakára. Ha utcára megyünk, akkor is használjuk e kenőcsök egyikét, mert nagyszerűen védenek a szélkifúvásoktól. A kenőcsök használata előtt jó szárazra töröljük meg ajkunkat.

Ajakkenőcs

Repedezett ajak gyógyítására: 25 gramm mandulaolaj, 6 gr cetvelő, 6 gr viasz, 6 gr alkánagyökér, 1 gr rózsaolaj.

Ajaksömör (lázkiütés)

A hólyagokat felszurkálni, piszkálni, csipdesni nem szabad. Hagyjuk megszáradni, és várjuk be türelemmel, amíg magától leesik a var (pörk). Kenjük be cinkvazelinnal.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?