A Magdolna nővérek

A valóságban megtörtént események néha valóban olyanok, hogy azt ép elmével nehezen lehetne kitalálni. A közelmúlt történelme pedig könnyen felkeltheti bennünk a személyes érintettség homályos érzetét – és ettől a múlt tragédiái még megrázóbbnak hatnak. Mindez igaz Peter Mullan rendező filmjére.

A valóságban megtörtént események néha valóban olyanok, hogy azt ép elmével nehezen lehetne kitalálni. A közelmúlt történelme pedig könnyen felkeltheti bennünk a személyes érintettség homályos érzetét – és ettől a múlt tragédiái még megrázóbbnak hatnak. Mindez igaz Peter Mullan rendező filmjére.

A magyar nézők Mullant főleg színészként ismerhetik, számos brit filmben alakított az utóbbi időben kisebb-nagyobb szerepeket, például ő volt a Nevem: Joe főszereplője.

Ezúttal rendezőként az ír (és brit) történelem egyik fájdalmas és kevéssé felderített momentumáról készített játékfilmet. ĺrországban a XVIII. század vége óta léteztek az ún. Magdaléna menhelyek, olyan nők számára létesített – a munkatábort és a börtönt ötvöző – intézmények, ahová „bukott” nőket (leányanyákat, szexuális zaklatás áldozatául esett nőket stb.) zártak, hogy azokért a bűnökért, melyeket gyakran nem is ők követtek el, még itt a földön bűnbocsánatot nyerjenek. Az intézményeket az Irgalmas Nővérek tartották fenn, és a – lényegében rabszolgamunkára fogott – nőket kihasználva mosodákként üzemeltették. Az utolsó ilyen intézményt (akár milyen nehéz is elhinni) 1996-ban zárták be ĺrországban.

A film négy fiatal lány történetét meséli el, akik ugyanazon a napon kerülnek egy ilyen menhelyre a 60-as években. A kiszolgáltatottság, a félelem és a részvétlenség kegyetlen világa tárul fel előttünk, ahonnan menekülni sincs hová, hiszen a lányokat legtöbbször saját családjuk „adja be” ezekbe a börtönökbe, hogy „megvédjék” őket a bűntől.

A rendkívül megrázó történet fiktív figuráit valós események alapján alkotta meg a rendező, s nagyszerű színészeket talált megformálásukra. A fájdalmas eseményektől alkalmanként a keserű humor, és némi stilizáció segítségével próbál távolságot tartani – s talán ez segít a leginkább abban, hogy a film sikeresen kerülje ki a patetikus börtöndrámává válás csapdáját. (est)

Magdolna nővérek (The Magdalene Sisters), 2002 Színes, feliratos, angol-ír filmdráma, 119 perc, Rendezte: Peter Mullan, Szereplők: Anne-Marie Duff, Dorothy Duffy, Eileen Walsh, Geraldine McEwan, Nora-Jane Noone, Britta Smith, Mary Murray, Peter Mullan

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?