A lázcsillapításról

„Óvodáskorú gyermekem enyhébb légúti fertőzései is magas lázzal járnak. Lázcsillapító gyógyszereket használok, mert sajnálom őt borogatni.”

A láz a legtöbb gyermekkori heveny megbetegedés első jele. Soha ne elégedjünk meg a testhőmérséklet tapintással való megítélésével, mert az gyakran félrevezető lehet. Csecsemőnél és kisebb gyermeknél (2-3 éves korig) a végbélben mérjük a lázat. Tudnunk kell azonban, hogy a végbélben mért testhőmérséklet mindig öttized fokkal magasabb a hónaljban mértnél, ezért ilyen esetben öttizedet le kell vonni. 3 éves kor fölött a testhőmérsékletet a hónaljban mérjük. (Soha ne tegyük a lázmérőt a gyerek szájába, mert a higanyos végét véletlenül is leharaphatja!) 37–38 fok között hőemelkedésről beszélünk, 38 fok fölött pedig lázról. Addig is, amíg orvoshoz kerül, lázát csillapítani kell, ugyanis főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél a magas láz izomgörcsöket, ún. lázgörcsöket válthat ki. A lázas gyermek kiszáradásra hajlamossá válik, folyadékszükséglete megnő, ezért bőven kell itatni (teával, gyümölcslével). A lázas gyermeket soha ne takarjuk be vastag takaróval, mert ez gátolja a hőleadást, hőpangás jöhet létre, így a láz nem csökken, sőt tovább emelkedik. Kisebb hőemelkedést nem feltétlenül szükséges csillapítani. A láz kétféle módon enyhíthető: gyógyszeresen és fizikai módszerekkel. Mindig legyen otthon lázcsillapító. A gyermek életkorának megfelelő adag legfeljebb 3-4 óránként ismételhető meg. Ha ez nem elég hatásos, a fizikai módszereket is alkalmazni kell. A fizikai lázcsillapítás lényege a hő elvonása a törzsre helyezett vizes ruhával (csak a csuklót és a bokát beborogatva lényeges hatás nem érhető el!), melyet 10-15 percenként cserélni kell! Másik módja a hűtőfürdő: a gyermeket egy kád langyos (nem hideg!) vízbe ültetjük, és apránként kevés hideg vizet engedve hozzá, lassan hűtjük. Először mindig gyógyszeres lázcsillapítással kezdjük, és csak ennek hatástalansága esetén adjunk hűtőborogatást vagy fürdőt. 39 foknál magasabb láznál azonban mindkét módszert be kell vetni együttesen. Paracetamol tartalmú lázcsillapitó gyógyszerek a Paralen tabletta és kúp, Panadol szirup, Mexalen és Medipyrin készítmények. Ibuprofen tartalmú lázcsillapító gyermekek részére a Brufen szirup. Acetilszalicilsav tartalmú készítmények (Acylpyrin, Aspirin, Superpyrin) mellékhatásuk miatt gyermekeknél nem ajánlottak

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?