A kulturális eldorádóig

Úgy tűnik, az utóbbi időben Pozsony kulturális életére pezsdítően hat az osztrák főváros.

Úgy tűnik, az utóbbi időben Pozsony kulturális életére pezsdítően hat az osztrák főváros. Bécs példáját követve a múzeumi világnap alkalmával egyes pozsonyi múzeumok és galériák is megszervezték, hogy kiállítótermeiket aznap késő estébe nyúlva, huszonkét óráig látogathatták az érdeklődők, mi több, ingyenes belépés tette még vonzóbbá a kezdeményezést.

Bécsben 1983-ban rendeztek először utcai verstárlatot, vagyis átemeneti időre ekkor cserélték fel először az osztrák főváros reklámfelületein a kommersz hirdetéseket a költészet remekei.

Húsz évvel később, idén nyáron Pozsony utcáin, a város forgalmas részein is megjelentek a versek. Hat ismert európai költő, köztük Tandori Dezső sorai Pozsony köztereiről mostantól kezdve két héten át intellektuális üzenetként hirdetik Európa számára, hogy... mit is? Hogy a közel másfél évtizede felénk is elindult, és hozzánk is betört, s azóta nálunk is hódító szellemromboló amerikanizálódás és a hagyományokon alapuló nemzeti sajátosságokat a kultúrában is gyöngítő globalitás és egyéb, a kultúraterjesztésben is piacérdekeket érvényesítő civilizációs feneségek ellenére meg tudtuk őrizni a szép szó művészetét. Amellyel a nyelvi különbözőség és az egyes kultúrák egyedi jellege ellenére is prezentálni tudjuk a közös és egységes Európa vízióját. Pozsonyból – nemzetközi projektként – erről is szólnak a költészet remekei, de arról is, hogy ettől a víziótól önmagában azonban nem remélhetjük a kultúra eldorádóját. Mert ezután derül ki igazán, elég talpraesettek-e kulturaszervezőink: bele tudnak-e kapaszkodni az európai strukturális alapok kínálta támogatási lehetőségekbe, s a járatlanság nem akadályozza-e majd esetenként, hogy pályázati úton fejleszthessük a fejleszthetőt. És ha még oly mindent átlátó és a cél érdekében minden követ megmozgató menedzsereknek bizonyulnak is, akik ide tudnák hozni az Unió támogatásra szánt összes pénzét, kérdéses, tudunk-e majd meríteni belőle. Elő tudjuk-e teremteni azt a részösszeget, amelyre már megadható, folyósítható a támogatás? Tudjuk-e majd a gazdaság és a kultúra kapcsolódásait úgy irányítani, hogy a város utcáin a jövőben is megállhassunk egy-egy vers sorait elolvasni, hogy – amiként a jelenben esetenként iskoláink életmenetét veszélyeztetik – a jövőben galériáink, színházaink, klubmozijaink stb. működését ne fenyegessék esetleges üzemeltetési – fűtési, áramellátási – gondok. Képesek leszünk-e a műemlékvédelem és a turizmus kapcsolódásait úgy irányítani, hogy megállíthassuk műemléképületeink állagromlását, s köréjük vonzó kulturális és élményközpontokat építhessünk ki? Ettől is függ, hogy a költői kérdésektől eljutunk-e a kulturális eldorádóig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?