A koronavírus áldozata lett Manu Dibango

ss
Párizs |

Gyászol a világzene. Mára virradóra, 86 éves korában elhunyt Manu Dibango kameruni származású, Párizsban élő szaxofonos. Halálát a France24 szerint a koronavírus okozta.

Manu Dibango tinédzserként érkezett Franciaországba 1949-ben, és hamar népszerű lett az afrikai zene, a funk és a dzsessz egyéni keverékével. Pályafutása során megkapta a francia lovagrend kitüntetését. Imádott koncertezni, évente átlagosan 120 fellépése volt, még tavaly ősszel is turnézott.

Legismertebb dalát 1972-ben jelentette meg Soul Makossa címmel, ami a Billboard Hot100-as listáján a 35. helyig jutott, és azóta sokan feldolgozták. Egy sokáig húzódó bírósági ügyet is eredményezett: Dibango 1982-ben beperelte Michael Jacksont, akit azzal vádolt, hogy a Thriller című legendás album Wanna Be Startin' Somethin' című dalában felhasználta a Soul Makossa fő dallamát. Végül sikerült peren kívül megegyezniük, de a hasonlóság első hallásra is nyilvánvaló. A dalban hallható jellegzetes "ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa" vokál annyira elterjedt, hogy később Rihanna és a Milli Vanilli mellett olyan előadók számaiban is felbukkant, mint Big Daddy Kane, A Tribe Called Quest, a Geto Boys, Jovanotti, a Fugees, a Bloodhound Gang, Jennifer Lopez, Eminem vagy Kanye West, de még Will Smith Getting Jiggy With It című dalában is visszaköszön.

A világhírű zenész menedzsere szerint soha életében nem volt még beteg. Egy párizsi kórházban hunyt el, hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a koronavírus végzett vele.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?