A kör

Létezik egy videokazetta, amit ha megnézel, hét napon belül meghalsz. Rachel Keller (Naomi Watts – Mulholland Drive) látta, és most kétségbeesett rohanásba kezd, hogy felderítse az álomszerű filmecske jelentését, eredetét. Úgy véli, hogy a rejtvény megoldásával talán elkerülheti az elkerülhetetlent.

# Létezik egy videokazetta, amit ha megnézel, hét napon belül meghalsz. Rachel Keller (Naomi Watts – Mulholland Drive) látta, és most kétségbeesett rohanásba kezd, hogy felderítse az álomszerű filmecske jelentését, eredetét. Úgy véli, hogy a rejtvény megoldásával talán elkerülheti az elkerülhetetlent.

Az amerikai újrafeldolgozásoknak nincs túl jó hírük: régóta az a közhely járja, hogy ha ők valamihez hozzányúlnak, azt csak a maguk kommersz szintjére tudják lesülylyeszteni. És ha az áldozat éppen egy olyan kultikusan tisztelt alkotás, mint amilyen a Ringu, akkor az elkészült filmet sokan már előre eltemetik. Az biztos, hogy aki az eredetit féltve őrzött kincsként szerette, annak nem fog annyira tetszeni Gore Verbinski (A mexikói) munkája; azonban aki nem látta a Ringu-t, esetleg a japán változat minimalizmusával nem ragadta meg, nyugodtan nézze meg az amerikait.

Aki a film hírét hallva egy borzongató horrort képzelt maga elé, az feltétlenül A kört válassza. Az újrafeldolgozás alkotói az eredetiével ellentétben elsősorban a rémisztésre koncentrálnak. Az igaz, hogy ezáltal a film sokkal hatásvadászabb, de ez egy horrornál nem feltétlenül hátrány. A kör tartalmilag – például a szereplők kidolgozottságában – nem nyújt semmi rendkívülit, de az átlagigényeket tökéletesen kielégíti. Legfőbb erőssége ezúttal is az alapötletben rejlik, amit az új forgatókönyvet jegyző Ehren Krugernek köszönhetően most nem magyaráznak túl. Az író munkája többnyire – főleg eleinte – kimerül az eredeti script fordításában, de szép lassan kiderül, hogy sok ponton javított a történet hátterén. A kör nem hagy maga után annyi kérdést, ugyanakkor megőrzött rejtélyességével izgalmas mozaikdarabkái nem a szemünk előtt, hanem a fejünkben állnak össze.

A vígjátékairól ismert Gore Verbinski jól vizsgázik a számára új műfajban, operatőre mágikus képei különlegesen sötét világot alkotnak a film számára. A fenyegető légkör jóval kézzelfoghatóbb, ezért a főszereplőkért is jobban lehet aggódni, és a történések is intenzívebben hatnak. A zenének ezúttal inkább csak aláfestő szerepe van, a hangulat hatásos megteremtésben a látvány jár az élen.

Az amerikai átalakítás összességében hibátlan: a film lényegében ugyanaz maradt, csak az elbeszélés vált élvezetesebbé. Hogy melyik változat a jobb, azon sokat lehetne vitatkozni, de azt hiszem az a legfontosabb, hogy A körrel egy izgalmas horror született, remek történettel, erős rendezéssel és jó színészekkel. (mozinet)

A kör (The Ring), színes, amerikai film, 115 perc, Rendezte: Gore Verbinski, Szereplők: Martin Henderson, Naomi Watts, Brian Cox, Daveigh Chase, David Dorfman

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?