A kócos Tandoriverzum

Mit lehet kezdeni ezzel az egésszel? Van ennek itt értelme? Játsszunk, mondjuk madarakkal, lovakkal? Szavakkal? Legyen! Tandori Dezső 75. születésnapja előtt tisztelegve egy igen figyelemreméltó kötetet adott ki a budapesti Scolar Kiadó.

Mit lehet kezdeni ezzel az egésszel? Van ennek itt értelme? Játsszunk, mondjuk madarakkal, lovakkal? Szavakkal? Legyen! Tandori Dezső 75. születésnapja előtt tisztelegve egy igen figyelemreméltó kötetet adott ki a budapesti Scolar Kiadó. Mondható összegzésnek, felfogható nyitásnak, az eddigiek, a minden újra értelmezésének, az eddigiek múltként való felfogásának, a végtelen négyzetgyökének, a minden hatványának. Oda és vissza is.

Tandori nagy kalandor. Olyan vizekre viszi olvasóját, amelyeket ő maga már sem megismerni, sem megismertetni nem akar. De merészen belecsap a szavakba, és omlik, zúdul kifelé belőle a himnuszokba gerjedő szeretet. Madárkái, verebei, kedves emberei, szeretett helyei, írói, együttgondolkodói felé. Az ember felé. Az külön huncutság Tandoritól, hogy lightosnak, könnyednek minősíti saját poétikáját. Játszva azzal a kimondatlan filozófiai kérdéssel, ugyan menyit ér ez az egész élet, s benne az életmű, az kinek fontos. Ki érti meg Tandorit? Ki az a Tandori? Kérdezi Tandori. Végtelenül egyszerűvé tenni a mindent, s ezt megpróbálni elmondani érthető nyelven. Mintha Isten lennénk, s teremtenénk. Játékosan. Vissza-visszanyúlva negyven egynéhány évvel a múltba, amikor Hamlethoz bevezető sorokat írt, s most kivezető sorokat ír, utóhangokat, zöngéket. Ebben a kötetben egy jól értelmezhető, a kócos Tandoriverzum teljességét megmutató verstömegben lehet utazni. Hagyományos és prózavers, formabontó, már-már dadaizmusba hulló szövegek, rímek és ötletek, saját készítésű grafikák, az elmúlt 75 év pillanatképei, portréi, madárfotók, lóarcok, néhány fohász mesterekhez, mestereknek, Ady és Weöres megidézése, érzelemlenyomatok a világirodalom legjobb szerzőinek hatására, de végül is semmi más ez az egész, mint a minden újra, véglegesen való értelmezése. Egy elérintés, ami magában hordozza az elfelé menést, a tévedést, meg ennek a kissé túlmisztifikált életnek, meg a költészetnek a profanizálását. Mert: „Ha nincs mit tenni, / nincs mit tenni. / De ha van, / úgy sincs.” Avagy: „Aki elveszti egészét, / megleli részeit. / Őrzöd pár töredékét, / idegen egészeit.” Nincs tehát mit tenni, mint kézbe venni az Elérintést, aztán belegondolni abba, hogy ez se megfejtés. De pont ez a jó benne. Ez a sehova nem passzoló csillagváros. Egy 75 éves poéta lightosan, 80 saját könyv és megszámlálhatatlan fordítás után.

Tandori Dezső: Tandori light / Elérintés. Scolar Kiadó, Budapest, 2013.

Értékelés: llllllllll

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?