A kellékes útja a sikerig

Pozsony |

<p>A pozsonyi Astorka-fesztiválon vendégszerepelt csütörtökön a Vígszínház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása, A kellékes. Az Eberhard Streul-mű Parti Nagy Lajos által magyarított és feljavított változatát Kern András vitte színre.</p><!-- AddThis Button BEGIN -->
<a class="addthis_button" href="http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&amp;pub=xa-4ae87eb4619b4553">… src="http://s7.addthis.com/static/btn/v2/lg-share-en.gif&quot; alt="Bookmark and Share" style="border: 0pt none " height="16" width="125" /></a>
<script src="http://s7.addthis.com/js/250/addthis_widget.js#pub=xa-4ae87eb4619b4553&…; type="text/javascript">
</script>
<!-- AddThis Button END -->

Kern jött, telt házat látott, s végül győzött. Meggyőzte közönségét egy mérsékelten rafinált, eléggé kiszámítható szerkezetű és meglehetősen egyenetlen ritmusú produkcióban arról, hogy egy egész társulatnyi színész lakozik benne, s ha kell, ő maga a színház, a színház magyarázata, a színház története, kritikája, értelme, színe és fonákja.

A történet szerint a kellékes, miközben tesz-vesz a színpadon, egy majdani előadást előkészítendő, kitekint a nézőtérre. Amely, várakozásával ellentétben, nem üres. (Ott ültünk ugyanis.) Ezen a kínos ponton persze túl kell jutnia, miként nekünk is; mi tudjuk, hogy neki kell majd kitöltenie a színház terét és idejét, neki meg el kell játszania, hogy ez meglepetésként éri. A darabnak talán ez a legkevésbé megoldott része, a bemelegítés, a belelendülés, a színház megteremtésének fáradalmai (az elbeszélés nehézségei) a nézőt legalább annyira próbára teszik, mint a színészt.

Aztán azonban megy minden, mint a karikacsapás: előbb a kellékek kellék jellege, az egyéb színházi eszközöktől (a kulissza, a világítótechnika) való különbözősége árnyalódik, majd a színpad fő- és mellékszerepei körvonalazódnak, mígnem színművek (darabok s egyéb produkciók, film, balett, ének) szólalnak meg, színészi (rendezői, előadói) teljesítmények artikulálódnak, legtöbbször a mimézis, az irónia és a paródia szintjén.

Sajnos, a kellékek adottak, s így előrelátható, melyik mikor és milyen szerephez fog jutni, sőt ezeknek jobbára csak a klasszikus funkciójuk érvényesül: a pezsgősdugó pukkan, a földre eső poharak nem törnek, a tőr pengéje visszahúzódik. Mintha a kellékeknek nem volna, nem lehetne saját életük. Egészen a banánig: az előadás valójában ezzel a jelenettel csúszik át a leleményesség tartományába, s innentől érezhető, hogy az állólámpáról hirtelen lekapott s derékra kanyarított rojtos textíliának Pliszeckaja szoknyájaként már fergeteges sikere lesz. (A műsorajánló szórólap felsorolja a produkció minden résztvevőjét: rendező, munkatársa, producer, asszisztense, nyersfordítás, dramaturg, mozgás, látvány – egyedül a kellékest nem. De így megy ez: a kellékes ritkán kerül föl a nevesítettek listájára, s csak kivételes alkalmakkor kerül szóba. Alighanem onnan tudni, hogy érti a dolgát, hogy nem kerül szóba.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?