A Kassák-kód megközelítései

A Kassák-kód címmel háromnapos rendezvénysorozattal tiszteleg Kassák Lajos születésének 120. évfordulója előtt a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága a magyar avantgárd vezéralakjának szülővárosában, Érsekújvárott. A szimpóziumról, a kísérőrendezvényekről és Kassákról a főszervezővel, Juhász R. Józseffel beszélgettünk.

Somogyi Tibor felvételeIdén egyébként dupla Kassák-jubileum van, a ma kezdődő rendezvénysorozat azonban Kassák születése alkalmából zajlik, halálának 40. évfordulójára szeptember végén, október elején külön megemlékezéssel készülnek. Juhász R. József, azaz Rocco elárulta: a Kassák-kód megrendezésének egy további apropója, hogy éppen húsz éve, a centenárium jegyében szervezett Budapesten egy kiállítást (amelyet azóta több helyen, Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában is bemutattak), valamint az is, hogy 2000-ben megalapította Jozef Cseressel a Kassák Intermediális Kreativitás Központot.

Milyen szempontok alapján állt össze a program, mi az, amire az évforduló kapcsán a Kassák-életműben összpontosítottak?

Nem véletlen a Kassák-kód megjelölés, mivel nagyon sok szempontból próbáljuk megközelíteni az életművet. ĺgy elhangzanak előadások Kassák családfájáról, betegségeiről, ezek értékeléséről – ez lesz a genetikai megközelítés, továbbá Kassák párizsi, bécsi, érsekújvári vonatkozásairól, Kassák és a zene kapcsolatáról, az önéletrajzi írásairól, ünnepeiről, szabadkőművességéről, intermedialitásáról, szerkesztői tevékenységéről. Ezenkívül Kassák-tévéfelvételeket is levetítünk a Magyar TV Zrt. archívumának jóvoltából. Szándékosan nem konferenciát szerveztünk, hanem szimpóziumot, azaz inkább ismeretterjesztő előadásokról van szó, amelyekkel a nagyközönséget szeretnénk megszólítani. Bemutatásra kerül két, eddig nem publikált, eredeti Kassák-kollázs is. Mindkettő magángyűjteményből származik, semmilyen katalógusban nem szerepelnek, és nyilvánosan a szimpózium ideje alatt lesznek először láthatók.

Nehéz volt őket megszerezni?

Nem volt egyszerű, hosszú évek munkája van benne. Annyit hozzátennék, hogy Kassáknak főként a korai munkái közül – igaz, egyre ritkábban – évente még mindig előkerül egy-kettő. Annak idején ugyanis nagyon sok mindent elajándékozott, nagyon sok alkotása megsemmisült, vagy általa nem ismert helyre került.

A programban szereplő művészek névsorát nézve nemzetközi a „mezőny”.

Holnapi Kassák Hommage multimédia estünk hangköltészeti előadásokból, performance-okból, fónikus költészeti előadásból, koncertből áll össze, olyan művészek közreműködésével, mint Ladik Katalin, Székely Ákos, Szkárosi Endre, akik mindhárman Kassák-díjas költők, továbbá itt lesz az olasz hangköltészet egyik nagy alakja, Nicola Frangione vagy Anat Pick Izraelből, aki például Kassák egyik kortársa, Kurt Schwitters egyik hangkölteményét fogja bemutatni, de említhetem Michel Giroud-t, a francia avantgárd egyik nagy alakját, aki szintén Kassák hommage-performance-szal mutatkozik be.

Miben látja a titkát annak, hogy Kassák Lajos életműve ma is ennyire élő, és hatással van a mai művészetre?

Ez egyfelől abból a kettősségből adódik, hogy külföldön képzőművészként ismerik, olyannyira, hogy a New York-i Modern Művészetek Múzeumától kezdve Izrael, Olaszország múzeumain keresztül mindenhol vannak eredeti munkái. A konstruktivizmus, a dadaizmus egyik nagy öregjének tartják, holott önmaga bevallása szerint sosem volt dadaista, sem szürrealista, mégis minden ilyen műfajú nagy nemzetközi tárlaton szerepel egy-egy művével. Nálunk, illetve Magyarországon pedig főleg íróként ismerik. A 20. század eleji, a klasszikus avantgárd máig nagy hatású alkotójáról van szó. Jelentős a szervezői tevékenysége is: állandóan emberekkel volt körülvéve, tanítványai voltak. (Itt lesz a szimpóziumon például Fajó János, aki szintén Kassák tanítványa volt.) Számos folyóiratot indított, amelyeket mindig friss dolgokkal tudott megtölteni. Ezeken keresztül volt egész életében hatással az irodalmárokra, képzőművészekre egyaránt. A Kassák-kód, hogy visszatérjek a szimpózium címére, épp ezt próbálja megfejteni, hogy mitől élő még ma is Kassák. Azt azért elmondhatom, több mint valószínű a Kassák-kódot ezen a rendezvényen nem sikerül megfejteni, és rengeteg kérdés marad még a jövő nemzedékek számára is.

Kassák életútja egy példa értékű művészi pálya, hiszen szinte a semmiből küzdte fel magát sokoldalú művésszé. Az ön számára mi a legvonzóbb ebben az életműben?

Mindenképpen az avantgárd magatartása. Huszonéves korától nyolcvanéves koráig végig kitartott az avantgárd mellett. Forradalmak, világháborúk, társadalmi rendek jöttek-mentek, változtak, de ő következetesen mindig ugyanazt képviselte, egész élete során. Nagyon sok esetben megtörtént, hogy börtönben ült, hogy belső emigrációba, majd valódi emigrációba kényszerült, és úgy jött haza, hogy még mindig elfogatási parancs volt ellene. Ezt a fajta magatartást végig tudta vinni egész élete során, és emberi magatartásával hatni tudott a körülötte lévőkre, és ezáltal az irodalomra, a művészetre.

Mennyire él ma Kassák szelleme a szülővárosában?

Hál, istennek újra reneszánszát éli. Nem mindig volt ez így. Születésének 100. évfordulóján épp hogy csak sikerült Borsos Miklós mellszobrát felavatni, azt is a galérián belül, és csak a forradalom után került ki köztérre. Most már életnagyságú szobra van a sétálóutcában Érsekújvárott, megnyílt az önálló Kassák-emlékszoba, ahol Kassák-eredetik, kiadványok találhatók. A galéria állandóan gyűjti az anyagait, amennyire szűkös keretei megengedik. A Kassák-központon keresztül mi is próbáljuk előtérbe helyezni az életművét, ahol és amikor csak lehet. Ami még várat magára: Kassák Lajos a mai napig nem díszpolgára szülővárosának. Reméljük, egyszer ezt is el tudjuk érni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?