A kalózok elfáradtak, de azért folytatják

<p>Ha valaki emlékszik még A Karib-tenger kalózai első részére, akkor tudja, hogy 2003-ban az a film maga volt a varázslat: egyszerre rajonghatott a részeges Sparrow kapitányért gyerek és felnőtt, mindenki tátott szájjal nézhette a humort sem nélkülöző, kalandos jeleneteket, és örömmel lehetett hirdetni, hogy eljött a kalózos filmek reneszánsza.</p>

Csak hát A Karib-tenger kalózai közben franchise-á vált, a nyitányt három folytatás követte, és mindegyik után azt érezte a néző: csupán egy újabb bőrt akarnak lehúzni a nagy sikerről, eredetiségnek nyoma sincs.

A legújabb, immár ötödik részt nézve sajnos megint csak hasonló a benyomásunk: a Salazar bosszúja olyan, mint egy remake, amely megpróbálja a filmsorozat legjobb pillanatait két órába sűríteni. Helyenként ez sikerül is neki, ám a mozi legtöbb pillanatáról süt, hogy a két rendezőnek nem sok új gondolat jutott eszébe a kalózokról. A sztori szerint Jack Sparrow-t ismét valami átok sújtja, és még a nem túl esztétikus Salazar kapitány meg az élőhalott serege is a fejét akarja. Újra van kincskeresés, lelkes fiatal pár, lamúr és az utolsó pillanatban megállított kivégzés.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"276886","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A Salazar bosszúja elképesztő tempót diktál, ez nem kérdés: a tengeri csatát követik a zombicápák, egy jó kis szöktetés, vagy éppen a katonák tengerparti ostroma. Mégis, a mozi közben folyton azt érezni, hogy az összes jelenetet láttuk már. Sparrow négy részen keresztül ugyanígy hozta a maníros fickót, és volt már olyan furcsán beszélő gonosz is, mint Salazar, nevezetesen Davy Jones. Javier Bardem ugyanakkor fürdőzik az élőhalott Salazar szerepében, és pontosan olyan remekül oldja meg a feladatot, mint ahogy tette a Skyfallban, ahol minden idők egyik legjobb James Bond-gonoszát alakította. De ennél és a feszes jeleneteknél több kellene ahhoz, hogy rajongani lehessen a moziért.

Persze, a Salazar bosszúja vélhetőleg kasszasiker lesz, és nyilván jön majd a folytatás is, de a készítők esetleg azt a tanulságot is leszűrhetnék, hogy nem kellene ezt már erőltetni, kedvenc kalózaink sajnos elkoptak.

Gera Márton

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales). Amerikai kalandfilm, 129 perc, 2017. Rendezte: Joachim Rønning, Espen Sandberg.

Szereplők: Johnny Depp, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?