A Hontalanítás a magyar kultúra napján

A Hontalanítás a magyar kultúra napján

<div>Az Ifjú Szivek Táncszínház január 22-én, a magyar kultúra napján Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban mutatja be Hontalanítás című darabját. A produkció előtt Sebők Géza néprajzkutató tart előadást Martin György és kollégái szlovákiai gyűjtőmunkájáról, a szlovákiai magyar néptánckutatás helyzetéről.</div><div>&nbsp;</div>

Hégli Dusan Hontalanítás című koreográfiáját 2013. április 12-én, a felvidéki kitelepítettek emléknapján mutatta be az együttes. Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Vezérfonala a kirekesztés, a kirekesztettség és az igazságtalan etnikai, vallási vagy bármilyen egyéb típusú hátrányos megkülönböztetés. Érzések és képzettársítások szintjén beszél azon zsigeri jelenségekről, melyek a 20. század történelmében számos tragédiát okoztak, és bár megnyilatkozási formájuk változott, napjainkban is aktuálisak. 2013-ban az Ifjú Szivek Táncszínház 15 alkalommal mutatta be a darabot pozsonyi színháztermében. Idén számos rangos rendezvény, egyebek közt a Győri Táncművészeti Biennále és a Pécsi Színházi Fesztivál is műsorára tűzi az előadást. Január 22-én, Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban lesz a Hontalanítás első külszíni „bemutatója”, mely után a társulat nagyszabású hazai turnén tervezi utaztatni a produkciót. (fj)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?