A hippik zenekarának vezetője 80 éves lenne

fff

Ma lenne 80 éves Jerry Garcia, a Grateful Dead együttes alapítója és vezére, akinek csak 53 év adatott meg, de ezalatt jóval több tontos lemezt készített, mint pályatársainak zöme.  

Kisgyermekként két nagy testi-lelki trauma érte: négyévesen elvesztette jobb keze középső ujjának két ujjperecét, ami később alapvetően befolyásolta gitárjátékát, egy évvel később pedig látta, amint apja horgászat közben vízbe fullad. Az iskolákban csak bukdácsolt, annál jobban érdekelte a zene és a San Franciscóban kibontakozó hippi kultúra. Együttese egy kommunában, kábítószeres „utazások” közben formálódott. Állandó szövegírójuk Robert Hunter költő lett, aki korábban tesztalanyként vett részt a Stanford Egyetem LSD-vel folytatott kísérleteiben, első dalszövegét is bódult állapotban írta.

A Grateful Dead a gomba módra szaporodó hippi zenekarok legjobbika volt, a daliás idők elmúlása után is ezt a vonalat vitték tovább, de más stílusokkal is kísérleteztek. Állandóan turnéztak, úton voltak, rajongóik, a „deadheadek” pedig motorral rótták az utakat a zenekar nyomában.Az együttes 1967 és 1973 között készítette legjobb albumait, de még ezek sem adják vissza a koncertek hangulatát – a dupla élő lemez, a Live/Dead is csak ízelítő.

Jerry Garcia is több szólólemezt készített, de sokat betegeskedett, és a nyolcvanas évek elejére teljesen a drogok rabja lett. A halál ironikus módon mégis elvonókúra közben érte: 1995. augusztus 9-én, 53 évesen vitte el egy szívroham. Hamvait kívánsága szerint a Gangeszbe és a Csendes-óceánba szórták. A halálhír hallatán Bill Clinton elnök is nyilatkozatot adott ki – rockzenészek esetében ritkán esik meg, hogy az Egyesült Államok első embere méltassa érdemeiket. Az igazi rajongók pedig úgy gyászoltak, hogy két hétig mezítláb jártak.

Nemrég jelentették be, hogy az együttes történetéről  a legendás Martin Scorsese rendez filmet, Garciát Jonah Hill személyesíti meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?