„A gyökerek összefonódnak”

Pozsony |

<p>Nagyszabású gálakoncerttel indítja 2010/2011-es évadát vasárnap este a Szlovák Nemzeti Színház Opera- és Baletttársulata.</p>

Az ünnepi programban a pozsonyi társulat jeles szólistái mellett külföldi vendégek is fellépnek. Az est sztárvendége Marton Éva, a világ híres operaszínpadainak ünnepelt magyar csillaga lesz.
A pozsonyi vendégszereplés az operadíva számára is egyfajta premiert jelent, hiszen sikeres karrierje során első alkalommal lép színpadra Szlovákiában, tudhattuk meg a tegnapi, az évadnyitó gálakoncert alkalmából tartott pozsonyi sajtótájékoztatón, amelyen a művésznő is részt vett.
Peter Dvorský, a Szlovák Nemzeti Színház Operatársulatának tavasszal kinevezett igazgatója elmondta: valódi ünnepi pillanat, hogy a pozsonyi közönség végre személyesen találkozhat Marton Évával. Csupán azt sajnálja, hogy erre a találkozásra nem került sor már sokkal hamarabb, hiszen egy kiváló, par excellence művészt tisztelhetünk személyében. Peter Dvorský egyébként, mint megjegyezte, többször is partnere lehetett külföldi operaszínpadokon a magyar dívának, így régi ismerőseként üdvözölte Pozsonyban.
Bár vasárnap este először énekel majd Szlovákiában, szoros családi gyökerek kötik ide, árulta el a művésznő. Édesanyja Léván született – Marton Éva utoljára 10-12 éves korában járt ott –, férje édesanyja pedig pozsonyi származású. „Láthatják önök is, hogy egy nagy család vagyunk, akár van határ, akár nincs, a gyökerek összefonódnak. Édesapám Burgenlandból származik, az egyik nagyapám pedig Erdélyből, tehát van egy keverék bennem, ami bombabiztos.” Marton Éva hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a korunkra jellemző globalizáció ellenére Európa népei őrzik nyelvüket, kultúrájukat, identitásukat, ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy ne zárkózzunk be, hogy nyitottak legyünk más nemzetek kultúrája iránt.
Noha az utóbbi fél évtizedben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszakának vezetőjeként ideje jó részét a tanítás tölti ki, az énekléssel sem hagyott fel. Nem is tudna, állítja, hiszen ez az élete. Jövő hónapban Genfbe készül, ahol Richard Strauss Elektra című operájában Klytaemnestrát alakítja majd. Így Marton Éva azon ritka énekesnők közé tartozik, akik karrierjük során az Elektra mindhárom nagy női szerepét (Elektra, Klytaemnestra, Chrysothemis) elénekelhették.
Annak kapcsán, hogy mit hallhat a közönség vasárnap este Marton Éva előadásában, a pozsonyi operatársulat igazgatója elárulta: a színház vendégművészeinek igyekeznek a kedvükben járni, így ők maguk választhatják meg, mivel állnak színpadra. A magyar díva természetesen kedvenc szerepeiből válogatott: Puccini Toscájából Tosca áriáját, Amilcare Ponchielli Gioconda című operájából Gioconda áriáját, valamint Richard Wagner Trisztán és Izolda című operájából Izolda szerelmi halálát (Liebestod) választotta.
Marton Éva mellett még két kiváló külföldi énekest hallhat a közönség: a horvát Goran Jurićot (basszus) és a belarusz Ilja Szilcsukovot (bariton). A gálaműsorban fellépő operaénekesek között lesznek a pozsonyi társulat neves tagjai is: Adriana Kohútková, Ľubica Rybárska, Ľubica Vargicová, Jitka Sapara-Fischerová, Jozef Benci és Tomáš Juhás. Előadásukban – Rastislav Štúr, a Szlovák Nemzeti Színház Operatársulatának főkarmestere vezényletével – az operairodalom népszerű slágerei szólalnak meg Smetana, Massenet, Puccini, Leoncavallo, Mascagni, Csajkovszkij, Gounod, Ponchielli, Bellini, Verdi, Wagner és Donizetti műveiből.
Az opera mellett a balett sem hiányzik a vasárnap este hét órakor kezdődő évadnyitó gálaműsorból. Vlastimil Harapes, a baletttársulat vezetője elmondta: arra törekedett, hogy változatos legyen a program, amelyben Romina Kolodziej, Silvia Najdená, Adrian Ducin és Andrej Szabo szólótáncosokat is láthatja majd a közönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?