A Guru

A történet középpontjában egy fiatal indiai srác áll, aki a hagyományos kultúra helyett a nyugati világ „forradalmát” részesíti előnyben. Ramu (Jimi Mistry) felnővén nem sokat változik, s egy szép napon elhatározza, nekivág az újvilágnak és unokatestvére segítségével meghódítja.

# A történet középpontjában egy fiatal indiai srác áll, aki a hagyományos kultúra helyett a nyugati világ „forradalmát” részesíti előnyben. Ramu (Jimi Mistry) felnővén nem sokat változik, s egy szép napon elhatározza, nekivág az újvilágnak és unokatestvére segítségével meghódítja. Persze a sikerhez vezető út igen rögös, és mint tudjuk, mindenki legalul kezdi. Ramu számára ez a pornóipart jelenti. A beilleszkedés sem egyszerű. Egy furcsa véletlen következtében azonban az indiai fiú egy gazdag hölgy, Lexi (Marisa Tomei) gurujává lép elő. A szekér ettől fogva beindulni látszik, de akad némi bonyodalom a gyönyörű Sharonna (Heather Graham) személyében, akit Ramu az „akciófilmek” készítése során ismer meg.

A pornóipar nem először jelenik meg a filmvásznon: akadtak ügyesebb (Boogie Nights) és igazán érdekes alkotások (Spermafióka), amelyek a filmkészítés ezen ágát igyekeztek viszonylag hűen bemutatni. Arra azonban talán még nem volt példa, hogy ezt közelebbi kapcsolatba hozzák a szexualitást igencsak tabuként kezelő indiai kultúrával. Ebből látszik, hogy a történet alapötlete rejt magában néhány igen komoly lehetőséget; azonban mivel mégiscsak a romantika, és az ebből fakadó szórakozás az elsődleges cél, számolnunk kell néhány sablonnal is. Ezekből sajnos A Guruban is akad néhány. A párhuzamos szerelmi szál igencsak lejárt lemez, csakúgy, mint a „kit válasszak?” dilemma. Talán nem lövöm le a poént, ha azt is elárulom, hogy a végére sikerül beiktatni egy templomi nagyjelenetet, ahol mindenről lehull a lepel. Ám ez önmagában igen vérszegény befejezés. Azért a film tartogat néhány slusszpoént, ezek némileg feldobják az egyébként ellaposodó hangulatot. Ha pedig már a hangulatnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy A Guru ugyan tartalmaz néhány jó, a helyzetkomikumból adódó kellemesen szórakoztató jelenetet, de összességében az ember mindvégig érzi, mire számíthat a folytatásban. Ez persze a bevezetőben említett okok miatt szinte már teljesen természetes, de ezzel az ötletalapanyaggal biztosan lehetett volna valamit kezdeni, ami kiemeli a filmet a hasonszőrű mozik forgatagából. Sajnos sok komoly ziccert kihagytak azzal, hogy a két alapvető tényező közti különbséget nem hangsúlyozták eléggé. Sőt, maga a pornófilm-készítéssel kapcsolatos szál kicsit el is sikkad, így komolyabb konfliktusokra, poénokra nem is ad lehetőséget. A színészi teljesítményre nem lehet panasz, hiszen Jimi Mistry kellően indiai ahhoz, hogy ne ronthassa el szerepét, és Heather Graham is jól hozza a rosszba tévedt szőke tündért, de ez bizony édeskevés az igazi élményhez.

„Gazdagabbak” lettünk tehát egy újabb mozival, melyben egy ígéretes történetre igen vérszegény alkotás épült. Hétvégi szórakozásnak ugyan megfelel – főleg unatkozó párok számára –, de azok közé a filmek közé tartozik, amelyeket másnapra az ember tökéletesen elfelejt. (mozinet)

A Guru (The Guru), színes, angol film, 94 perc, Rendezte: Daisy von Scherler Mayer, Szereplők: Heather Graham, Jimi Mistry, Marisa Tomei, Dash Mihok, Emil Marwa, Michael McKean

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?