A független filmművészetet támogató locarnói filmfesztivál szerdán nyílik meg

<p>Csaknem hét évtizede vállalt misszióját a mai napig megőrizve támogatja a független és fősodortól távol eső filmművészetet a szerdán megnyíló locarnói filmfesztivál, amelynek idei programja is főként a fiatal, még felfedezetlen tehetségeket hozza helyzetbe.</p>

A 68. locarnói filmmustra ugyanakkor sztárokat és a filmművészet olyan nagyágyúit is vendégül látja, mint a Hollywoodból érkező Amy Schumacher és Edward Norton vagy Udo Keir német kultszínész és az amerikai rendező, Michael Cimino.    Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti igazgatója korában elmondta, hogy Locarno ugyanazokat a célokat osztja a független filmek támogatásával, mint a Sundance Filmfesztivál. A két mustra között jó kapcsolat alakult ki. A locarnói szervezők minden év januárjában elzarándokolnak Park Citybe, és John Cooper, a Sundance igazgatója is ellátogatott tavaly Locarnóba - számolt be róla a The Hollywood Reporter.     Locarno egyik fő vonzereje a nyolcezer néző befogadására képes szabadtéri mozi a Piazza Grandén, ahol festői környezetben zajlanak a fesztivál fő eseményei.    Az idei filmfesztivál Meryl Streep Dübörög a szív című legújabb filmjével nyílik meg, amelyben az Oscar-díjas színésznő rocksztárt alakít. A filmes seregszemle fődíjáért, az Arany Leopárdért 19 alkotás versenyez, köztük a grúz származású Otar Iosseliani Chant d'hiver, Andrzej Zulawski Cosmos és a japán Hamagucsi Rujuszuke Happy Hour című munkája. Chatrian szerint a programban a mai problémákkal foglalkozó társadalomkritikus alkotások vannak túlsúlyban.     A fesztiválon életműdíjat kap Marco Bellocchio olasz filmrendező, akinek levetítik Öklök a zsebben című, ötven éve készült filmjét is, amely éppen Locarnóban debütált annak idején. Életműdíjat vehet át Michael Cimino, A szarvasvadász című Oscar-díjas dráma rendezője is. Alkotásai közül a Villám és Fürgeláb, A sárkány éve és A Mennyország kapuja címűt produkcióit is bemutatják Locarnóban, és egy pódiumbeszélgetést is tartanak a rendezővel.    Az augusztus 5. és 15. közötti 68. Locarnói Filmfesztiválon retrospektív sorozattal tisztelegnek a Vak banda kultuszwestern rendezője, Sam Peckinpah (1925-1984) filmes pályája előtt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?