A fiú

Az asztalos-iskolát vezető Olivier (Olivier Gourmet) munkájába temetkezve régóta egyedül él. Házassága évekkel ezelőtt tönkrement, amikor ő és Magali (Isabella Soupart) egyetlen gyermekük tragikus halálát nem tudták közösen feldolgozni.

Az asztalos-iskolát vezető Olivier (Olivier Gourmet) munkájába temetkezve régóta egyedül él. Házassága évekkel ezelőtt tönkrement, amikor ő és Magali (Isabella Soupart) egyetlen gyermekük tragikus halálát nem tudták közösen feldolgozni. A fiatalkorúak börtönéből frissen szabadult Francis a férfinél igyekszik kitanulni a mesterséget és kétes múltja után beilleszkedni a társadalomba. Olivier rájön, hogy Francis valójában fia gyilkosa, ám titkát nem árulja el senkinek. Helyette inkább még közelebb férkőzik a sráchoz: munka után követi őt, máskor pedig felajánlja neki, hogy autóval hazaviszi. Valamelyik hétvégén fa-alapanyag beszerzése végett egy hosszabb vidéki útra együtt indulnak el. Az Olivier kilétéről mit sem sejtő, előéletéről nem beszélő zárkózott fiú az út során megkérdezi mentorát, hogy elvállalja-e a gyámságát.

Az, hogy A fiú a banálisnak ható történet ellenére is működőképes mozivá érik, a főszereplő Olivier Gourmet-nek, valamint a hollywoodi cselekményszövést és hatásvadász elemeket mindvégig ügyesen kikerülő rendezésnek köszönhető. A kizárólag minimál eszközöket használó, mégis roppant meggyőző alakítást nyújtó Gourmet az első perctől az utolsóig uralja a vásznat – dialógusok nélkül is érezzük és átéljük mindazt, amin a fiát elvesztett, érzelmeit visszafojtó férfi keresztülmegy. Tagadhatatlan, hogy nélküle az egész fabatkát sem érne.

Valószínűleg ezt érezhette az európai filmdíjak és fesztiválok élvonalába tartozó, ám gyakran vitatott Cannes-i Filmfesztivál zsűrije is, amikor az ácsmester megformálójának ítélte a legjobb színésznek járó díjat.

Mi pedig egyelőre örülhetünk annak, hogy a Titanic Filmfesztivált is megjárt alkotás végül moziforgalmazásba került: ez talán elősegítheti, hogy a rendezőpáros előző munkája, a Cannes-ban Arany Pálmával és – micsoda véletlen – a legjobb női főszereplő díjával távozó Rosetta előbb-utóbb betaláljon a magyar mozikba is. (mozinet)

A fiú (Le Fils / The Son), színes, francia film, 2002, 103 perc, Rendezte: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Szereplők: Morgan Marinne, Olivier Gourmet, Isabella Soupart, Rémy Renaud

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?