A filmpolitika ront a rendezők közötti kapcsolatokon

Filmkockák címmel új rendezvénysorozatot indított a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete. A sorozat koncepciója szerint az intézet székházában sikeres magyar filmeket mutatnak be, a vetítéseket követően pedig az adott mozgókép rendezőjével is találkozhat a közönség.

Habfürdő, konyak és kaviárFilmkockák címmel új rendezvénysorozatot indított a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete. A sorozat koncepciója szerint az intézet székházában sikeres magyar filmeket mutatnak be, a vetítéseket követően pedig az adott mozgókép rendezőjével is találkozhat a közönség. Indításként az elsőfilmes Fazekas Csaba Boldog születésnapot! című munkáját vetítették. A filmet a közönség is szerette és szereti, valamint a szakma is elismerte. A tavalyi Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb operatőr, a legjobb nagyjátékfilm, a legjobb első film, a legjobb női alakítás díját, valamint a diákzsűri fődíját és a vágásért az Aranyollót is.

A Boldog születésnapot! valójában nagy statisztéria nélkül dolgozó kis szereplős kamarafilm, amely főként a színészekre épít. Ez a költségvetésén is meglátszik. Ahogy a vetítést követő beszélgetésben, amelyet Szabó G. László vezetett, a fiatal rendező elárulta, a Boldog születésnapot! kis költségvetésű film, fele annyiból forgatta, mint amennyiből manapság Magyarországon film készül.

A történet nagyon egyszerű: Osváth András (Kocsis Gergely) zenetanár harmincadik születésnapjára ébred, s rádöbben, vajmi keveset ért el az életben. Elhatározza, a születésnap alkalmából egyetlen nap alatt mindent megél és megszerez, amit a harminc esztendő alatt elmulasztott. Az élet útjába hozza Gyöngyit (Ónodi Eszter), aki valahonnan a Balaton mellől érkezik a fővárosba, hogy felkeresse régi nős kuncsaftjait, s megfejje őket. Bead nekik egy mesét arról, hogy nyári együttlétük nem maradt nyomtalanul. S hogy ezt nyomatékosítsa, keményre tömött kispárnát köt a pólója alá. A megilletődött férjek pedig tejelnek, hogy mentsék a menthetetlent.

András úgy gondolja, Gyöngyivel teljesedik ki az élete: megkéri őt, hogy egyetlen napra legyen a felesége. A lány oldalán aztán huszonnégy óra alatt mindent megél és megszerez, amire vágyik. Megéli a házasságot, kap egy gyereket, mert Gyöngyi valóban terhes, megszerzi álmai kocsiját (amelyet természetesen lopnak), szerez egy pazar lakást (amelybe természetesen csak betörnek), elégedett férjként habfürdőben kaviárt eszik, és finom konyakot iszik. A két ember egynapos szokatlan kalandját sziporkázó humorral meséli el Fazekas Csaba.

A fiatal rendező Szabó G. László kérdésére elmondta, valamelyest ez az ő története is, hiszen forgatókönyvíróként is jegyzi a filmet, tehát sokat adott bele önmagából. A Boldog születésnapot! azonban mégsem róla szól. Mert igaz ugyan, hogy ő is arra törekszik, amire a főszereplő Osváth András – vallotta be a találkozón –, vagyis hogy önmagával harmóniában legyen, ugyanakkor számára a harmóniát nem a pénz, ház, autó biztosítja, hanem sokkal inkább más értékek.

Fazekas Csaba olyan színészeket kért fel a szerepekre, akik egy ideje hiányoznak a magyar filmből: Hernádi Judit, Máté Gábor, Bálint András, Kovács Kati és mások. A sikeres fiatal rendező a film szempontjából elsőrendűnek tartja a színészt, mert vallja, amit Szabó István Oscar-díjas rendezőtől tanult, hogy a színész arca mindent meghatározó, az ő tekintetétől függ a film. Ezért azt kérte színészeitől, hogy kevesebbet adjanak, ne rakjanak a szerepre, ne karikírozzanak. Hagyják, hogy minél egyszerűbbek legyenek a karakterek. Fazekas Csaba hét társával együtt – köztük Török Ferenccel és Pálfi Györgygyel – Simó Sándor rendezői osztályába járt a Színművészeti Egyetemen. „Simó tanár úr, aki derűs és nyugodt szemlélettel figyelt a rendezésre, mélyen emberi filmeket forgatott. Cseh érzetű történeteket magyar közegben” – mondta Fazekas Csaba. Híres osztályának hallgatóit megpróbálta úgy összekovácsolni, hogy az egyetem elvégzése után se engedjék el egymást. Csakhogy, amint Fazekas Csaba mondja, filmpolitikai dolgok rontanak a kapcsolatokon. „Keresni kell a formát, hogy ne vesszünk össze.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?