A filmek nem győzték meg a közönséget

Los Angeles. Mindössze 32 millió amerikai nézőt ültetett a képernyő elé a 80. Oscar-díjátadó ceremónia háromórás élő közvetítése – ez negatív rekordnak számít a show-műsor közvetítésének több mint három évtizedes történetében.
Irak amerikai megszállásának éve, 2003.

Los Angeles. Mindössze 32 millió amerikai nézőt ültetett a képernyő elé a 80. Oscar-díjátadó ceremónia háromórás élő közvetítése – ez negatív rekordnak számít a show-műsor közvetítésének több mint három évtizedes történetében.

Irak amerikai megszállásának éve, 2003. valódi mélypont volt az oscaros tévéműsor életében, ám idén még ennél is egymillióval kevesebben voltak kíváncsiak a hollywoodi filmszakma legnagyobb presztízsű díjainak átadására. Összehasonlításként: a tengerentúlon a kedd esténként jelentkező American Idol tehetségkutató show-nak van heti 30 milliós nézőtábora.

A szakértők abban látják a magyarázatot, hogy a legjobb Oscar-jelölt filmek egyszerűen nem győzték meg a közönséget: be se mentek rájuk a mozikba, ezért nem is érdekelte őket, hogy melyik lesz a győztes. A Nem vénnek való vidék – amely végül négy Oscart gyűjtött be, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés szobrait – a jegypénztáraknál alig 64 millió dollárt szedett össze. A legjobb film kategóriában egyedül a Juno volt képes 100 millió dollárnál többet kasszírozni a filmszínházakban.

Tavaly még 41 millióan látták az ABC tévétársaság élő adását, de a legkiemelkedőbb év a 11 Oscarra nominált Titanicé volt: 1998-ban 55 millió amerikai rágta a körmét, hogy vajon nyer-e James Cameron katasztrófaeposza. (És persze nyert.)

Az elemzők ezzel kapcsolatban arra is felhívták a figyelmet, hogy azokban az években, amikor ilyen hatalmas érdeklődést kiváltó produkciók állnak a starthoz, mint a Titanic vagy A Gyűrűk Ura, nyilván az Oscar-nézőszám is jelentősen megnő.

Az ABC közleményében arra is utalt, hogy a kiadott nézőszám nem tartalmazza, hányan vették fel videóra a vasárnap esti adást, és nézik meg majd kényelmesen, egy későbbi időpontban.

A fiaskó okai között sorolják még az írósztrájk okozta tévésokkot, ami nem múlt el nyomtalanul. Az amerikai írók több hónapos munkabeszüntetése számos tévéprodukció és sorozat leállásához vezetett, és már-már az egész szezont le kellett fújni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?