Kultúra

A feltámadás szomorúsága

Tamás Zsuzsa a gyerekirodalomban szerzett ismertség után jelentette meg első verseskötetét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 9. 19:49

Ayhan Gökhan kritikai rovata
 
A címben megjelenő kert félreértésre adhatna okot, ijedtségre, hogy egy ennyire öreg toposszal nem esik-e közhelyekbe, unalmas túlzásokba a szerző. És nem. A témák, a szerkesztés és a Tamás Zsuzsa használta költői nyelv nem engedi. 
 
Két halál satujába fogott versek teszik ki a könyvet. Anyahalál és magzathalál. Erős, határozott sorok, a hétköznapiságot helyén kezelő, a hétköznapiság súlyával helyesen bánó versek vonulnak fel nagyrészt a kötetben. A vallomásosság, a gyász művészi megragadása könnyen a személyesség tartogatta csapdákba eshetne, ha Tamás Zsuzsa nem vigyázna, de attól érdekes és jó költészet az övé, hogy egy pillanatig sem érezhetjük: mi közöm van nekem mindehhez? „Anya, te tudod, hogy bennem a látvány/úgy cirkulál, mint másban a nedvek./ Órákat ültem a másik szobában./Végül nem néztem meg a tested./Anya, ki segít szebben mondani?/Kiütköztek a képzelet hullafoltjai.” Drámai csavarral fordul át a harmadnapon eredeti jelentése, a Húsvét ígérete, reménye. „Leszálltam. Vittem ragyogásom:/hófehér, harmadnapos gyászom.” „A tavasz az elmúlás évszaka?” Az istenes költészetből is ízelítőt kapunk, noha Isten nyomokban, töredékekben kap színt a versekben. A Húsvétot nem használja ki a szerző, mintegy reménykapaszkodóként, egyszerűen idő – és helyhatározó a könyvben szereplő Nagypéntek is. 
Tamás Zsuzsa kötete ott a legerősebb, ahol a meghalt magzat a versek megszólítottja, ahol a költői képek visszafogottak, és a beszédmód a hétköznapi beszédet idézi. „Tudtam, még te, akinek pedig/bűnöd nincsen, még te sem élhetsz/az árnyékod nélkül.” A kötet egyes darabjai nem sok izgalmat tartogató ügyes formai bravúrok, Pilinszky finom lassúsága húzza meg a határt, és Tamás Zsuzsa nem lép túl rajtuk, erős a gyanúm, szándékában sem áll. A „Szeretetből van a világ.” sor pedig annyira nem egyszerű, hogy tökéletesnek tűnjön, annyira viszont igen, hogy zavaró közhelynek. 
Összességében átgondolt, mértéktartó, érdekes kötet a Mit tud a kert. Első verseskötettől aligha várhatnánk többet. 
 
Tamás Zsuzsa: Mit tud a kert. Magvető Kiadó, 2016. 64 oldal. Értékelés: 8/10
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.