Kultúra

A feltámadás szomorúsága

Tamás Zsuzsa a gyerekirodalomban szerzett ismertség után jelentette meg első verseskötetét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 9. 19:49

Ayhan Gökhan kritikai rovata
 
A címben megjelenő kert félreértésre adhatna okot, ijedtségre, hogy egy ennyire öreg toposszal nem esik-e közhelyekbe, unalmas túlzásokba a szerző. És nem. A témák, a szerkesztés és a Tamás Zsuzsa használta költői nyelv nem engedi. 
 
Két halál satujába fogott versek teszik ki a könyvet. Anyahalál és magzathalál. Erős, határozott sorok, a hétköznapiságot helyén kezelő, a hétköznapiság súlyával helyesen bánó versek vonulnak fel nagyrészt a kötetben. A vallomásosság, a gyász művészi megragadása könnyen a személyesség tartogatta csapdákba eshetne, ha Tamás Zsuzsa nem vigyázna, de attól érdekes és jó költészet az övé, hogy egy pillanatig sem érezhetjük: mi közöm van nekem mindehhez? „Anya, te tudod, hogy bennem a látvány/úgy cirkulál, mint másban a nedvek./ Órákat ültem a másik szobában./Végül nem néztem meg a tested./Anya, ki segít szebben mondani?/Kiütköztek a képzelet hullafoltjai.” Drámai csavarral fordul át a harmadnapon eredeti jelentése, a Húsvét ígérete, reménye. „Leszálltam. Vittem ragyogásom:/hófehér, harmadnapos gyászom.” „A tavasz az elmúlás évszaka?” Az istenes költészetből is ízelítőt kapunk, noha Isten nyomokban, töredékekben kap színt a versekben. A Húsvétot nem használja ki a szerző, mintegy reménykapaszkodóként, egyszerűen idő – és helyhatározó a könyvben szereplő Nagypéntek is. 
Tamás Zsuzsa kötete ott a legerősebb, ahol a meghalt magzat a versek megszólítottja, ahol a költői képek visszafogottak, és a beszédmód a hétköznapi beszédet idézi. „Tudtam, még te, akinek pedig/bűnöd nincsen, még te sem élhetsz/az árnyékod nélkül.” A kötet egyes darabjai nem sok izgalmat tartogató ügyes formai bravúrok, Pilinszky finom lassúsága húzza meg a határt, és Tamás Zsuzsa nem lép túl rajtuk, erős a gyanúm, szándékában sem áll. A „Szeretetből van a világ.” sor pedig annyira nem egyszerű, hogy tökéletesnek tűnjön, annyira viszont igen, hogy zavaró közhelynek. 
Összességében átgondolt, mértéktartó, érdekes kötet a Mit tud a kert. Első verseskötettől aligha várhatnánk többet. 
 
Tamás Zsuzsa: Mit tud a kert. Magvető Kiadó, 2016. 64 oldal. Értékelés: 8/10
Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?