A Disney hátat fordított a klasszikus rajzolt animációknak?

HORVÁTH GERGŐA Disney animációs cégei közül már egyik sem dolgozik a hagyományos kétdimenziós technikával, a cég egyértelműen a CGI technológiában látja a jövőt.

HORVÁTH GERGŐ

A Disney animációs cégei közül már egyik sem dolgozik a hagyományos kétdimenziós technikával, a cég egyértelműen a CGI technológiában látja a jövőt. Vajon végleg lezárult egy korszak a hollywoodi stúdió történetében, melyet olyan, klasszikussá vált mesék fémjeleznek, mint a Bambi, a Hófehérke és a hét törpe vagy az Oroszlánkirály?

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója a stúdió részvényeseinek phoenixi gyűlésen a napokban megerősítette, hogy terveik között nem szerepel kétdimenziós animációs filmek készítése, bár nem vetette el végérvényesen a klasszikus formátumoz való visszatérés lehetőségét sem. „Tudtommal jelenleg nem foglalkozunk kétdimenziós filmtervekkel. Elég sok kézzel készített animációs projektünk fut, de ezek többnyire a televíziónak készülnek. Nem zárjuk ki teljesen a lehetőséget, hogy ezzel a technikával mozifilmet készítsünk a jövőben, de jelenleg nem folyik ilyen jellegű munka a stúdióban” – árulta el Iger.

A hírt minden bizonnyal fanyalogva fogadják majd a rajongók, akiknek a Disney Animation 2006-ban kinevezett kreatív igazgatója pár éve azt ígérte, hogy visszahozza a 2D-s technikával készített animációs filmeket. John Lasseter a Bolt (a Disney nagysikerű 3D-s animációja) londoni bemutatóján bejelentette, hogy újra munkát ad azoknak az animátoroknak, akiket az előző vezetés kitaszított, amikor a kilencvenes években CGI technológia teret nyert az animációs filmekben. „Mára sajnos a 2D a szegényes történetmesélés szinonimájává vált – nyilatkozta akkor Lasseter, aki korábban a Pixarnál úttörő szerepet játszott a 1995-ös Toy Story – Játékháború sikerében, és az azt követő új generációs animációs filmek forradalmában. – Az általános vélekedés, ami természetesen teljesen nevetséges, az volt, hogy a közönség nem akar kézzel rajzol animációs filmet nézni. Azon a napon, amikor beléptem céghez, nekiláttunk, hogy visszahozzuk azokat a művészeket, akiket a Disney korábban elbocsátott.”

A stúdió ezt követően elkészítette A hercegnő és a béka című egész estés filmet. A klasszikus musical, amely a Grimm testvérek Békakirály című meséjén alapult, jó kritikákat kapott, de a pénztáraknál már kevésbé szerepelt jól. Egy másik kézzel készített animáció, a 2011-ben bemutatott Micimackó szintén remekelt a kritikusok körében, de mindössze 33 millió dolláros bevételt hozott, miközben a Disney CGI animációi – a 2009- es Bolt és a 2010-es Aranyhaj és a nagy gubanc – 310, valamint 590 millió dollárt kaszált.

Ettől persze még nem biztos, hogy végleg búcsút kell intenünk a 2D-s animációknak. A Disney állítólag olyan projekten dolgozik, mely azon a technológián alapul, mint a stúdió idén Oscar-díjjal jutalmazott rövidfilmje, a Paperman. Ezen ugyan CGI animátorok dolgoztak, azonban a karaktereket nem lemodellezték, hanem rajzolták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?