A csoltói templom felújítása...

„A Mindenható Isten az emberek szabadsága ellenére, úgy irányítja a történelmet, életünket, hogy terve megvalósuljon!”
Ez a gondolat jutott eszembe, amikor Gömör megyében Rozsnyót elhagyva gyönyörű tájakon haladva a csoltói római katolikus templom kivilágított tornyát megláttam.

„A Mindenható Isten az emberek szabadsága ellenére, úgy irányítja a történelmet, életünket, hogy terve megvalósuljon!”

Ez a gondolat jutott eszembe, amikor Gömör megyében Rozsnyót elhagyva gyönyörű tájakon haladva a csoltói római katolikus templom kivilágított tornyát megláttam. Csoltó kis falu Gömörben, temploma dombon épült kb. a 17. század végén. Úgy mondják, hogy leégett, de újraépítették. A hosszú idő, a háborúk nem múltak el nyomtalanul. A templom siralmas állapota arra késztette az itt szolgáló lelkipásztort, hogy tegyen valamit, mentse meg ezt a szép műemlék épületet. Grečo plébános Csoltónak és környékének lelkipásztora fáradságot nem ismerve próbálja megvalósítani a templom renoválását. Elsősorban is támogatókat keresve, hogy ebben a pénztelen világban adományokat kérve elkezdhesse a nagy munkát.

2000-ben a torony megjavítására került sor. A hulló vakolat, a nagy magasság bizony elég sok gondot okozott. Grečo tisztelendő úr kezét sem kímélve munkálkodott, szülei, rokonai és a többi jóakaratú ember segítségével minden akadályt leküzdve hozzáfogott a javításhoz. Tisztelet és köszönet érte minden ott dolgozónak, Csoltó polgármesterének és azoknak, akik bármily módon segítettek, hogy megújulhasson a torony.

2001-ben a külső munkákra, a templom vakolására, festésére, a falak szigetelésére, ablakcserére került sor. Egy szép motívum is előkerült a vakolat alól a templom hátrészén, amelyet lelkipásztorunk saját kezűleg próbált eredeti állapotára kicsiszolni. Ez sikerült is neki, nagyon szép lett.

Hátravan még a templom belső javítása, amihez nagyon sok pénz és munka kell. Bizakodunk, hogy ebben az évben ez is elkészül. Grečo tisztelendő úrral beszélgetve, fáradságos munkáját akartam megköszönni, de ő szerényen hárított. Nem vár köszönetet, csak annyit szeretne, ha a messziről hívogató, szépségét megmutató torony, a harangszó nem lenne hiábavaló. Ha a templom legalább vasárnaponként megtelnék hívőkkel. Akik imával s énekkel adnának hálát Istennek. Deo gratias, az ő nagy irgalmasságáért, hogy segít mindannyiunknak e nagy feladat elvégzésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?