A csendes város képei

kiállítás

Várható volt, hogy a koronavírus-járvány témaként előbb-utóbb a vizuális művészetekben is megjelenik. Peter Korček fotográfus Csendes város (Tiché mesto) című kiállításával reagál a vírus nyomán kialakult helyzetre. 

Nagytapolcsányban a kortárs művészet prezentálására kialakított Nástupište 1–12. elnevezésű multifunkciós térben nyitják meg május 15-én Peter Korček fotótárlatát. Jana Babušiaková kurátor elrendezésében a fotográfus olyan képeket mutat be, melyeket Pozsonyban készített a korlátozások, illetve a karanténhelyzet idején, miután elnéptelenedtek a főváros utcái és terei, vagyis elcsendesedtek a külső objektumok, amelyeket tömegek jelenlétére alakítottak ki. 

A Slovak Press Photo korábbi versenyében díjazott fotográfus főként a város, illetve az urbánus táj és az abban életterét kialakított ember kapcsolatát vizsgálja az objektíven keresztül. Dokumentarista fotográfiáinak súlypontja a városi táj állandó változásainak nyoma. Csendes város sorozatának a felvételein az elnéptelenedett városkép látványa arra irányítja rá a figyelmet, hogy mivé sivárul a városi táj, amikor krízishelyzet okozta korlátozások következtében elveszti a kollektív létezés terének szerepét, azaz élettérfunkcióját – ami szerencsére ritkán fordul elő, a második világháború utáni időben ilyesmire nem volt példa. 

Peter Korček városlakók nélküli városképei olyasmit is láttatnak, amit normál életvitel mellett kevésbé veszünk észre: a bevásárlóközpont kiürült autóparkolójában a felfestett parkolóállások vagy az üres úttestek például arra is rányitják a figyelmet, hogy a járművek mekkora helyet foglalnak el az élettérben, vagy hogy milyen mértékben van jelen az urbánus tájban a zöldterület, illetve, hogy milyen sűrűn hálózzák be környezetünket a reklámfelületek. 

Peter Korček holnaptól látható fotói a 21. század városképének esztétikáját mutatják meg, benne az ember nyomát úgy is, hogy fizikailag nincs jelen az adott térben. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?