A cékla mint mindent gyógyító zöldség

A cékla (Beta vulgaris var. Rubra Doell.) a répafélék családjába tartozó kétéves növény. Mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy gyógyító hatása van. Különlegesen telített bioaktív anyagokkal. A legértékesebb hatóanyaga az antocian festékanyag, amelynek rákellenes hatása van. Nagyon sok káliumot tartalmaz, kb.

A cékla (Beta vulgaris var. Rubra Doell.) a répafélék családjába tartozó kétéves növény. Mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy gyógyító hatása van. Különlegesen telített bioaktív anyagokkal. A legértékesebb hatóanyaga az antocian festékanyag, amelynek rákellenes hatása van. Nagyon sok káliumot tartalmaz, kb. 350 mg-ot, ami azt jelenti, hogy a gyenge szívűek gyógynövénye. Továbbá tartalmaz gyulladásgátló cinket (a prosztatások gyógynövénye), vasat, nátriumot, káliumot, szelént (rákellenes elem). Ám lényege önmagában nem ez, hanem hogy olyan optimális mennyiségben, mely a szervezet számára nagyon kedvező. Továbbá tartalmaz C- és H-vitamint, a B-komplex vitaminjait és A-provitamint, flavonoi-dokat, kolint, szerves savakat és nagyon vörös színű betaint.

Gyógytulajdonságai

Legfontosabb a rákellenes hatása, gyógyítja a reumát, méregtelenítő, koleszterint csökkentő, antimalarikum (maláriát gyógyító szer), vírusölő és erősítő szer.

Gyógyászati felhasználása

Kitűnő méregtelenítő és tisztító, valamint rákellenes hatásának köszönhetően nagyon jó gyógyszer a rákos betegségek kezelésében. Segíthet a leukémia gyógyításában és akkor, amikor a szervezet még csak jelzi: valami indul benne.

Ajánlatos a cékla kipréselt nyers nedvét alkalmazni a reumát gyógyító programban, mert segíti a salakanyagok eltávolítását a gyulladásban levő, vagy a gyulladás utáni állapotban, amikor az ízületi burok megduzzadt, és ezáltal fájdalmas.

A cékla tisztítja a szervezetet a nehéz fémektől. Ezért minden nagyvárosban lakónak rendszeresen kellene céklát fogyasztania, mert kitisztítja a szervezetből a kipufogógázokból bekerült nehéz fémeket (ólom, kadmium), sőt a radioaktív anyagokat is.

A megelőzés gyógyszere az érelmeszesedés kialakulásánál, mert csökkenti a koleszterinszintet a vérben.

Javítja az emésztést, enyhíti a bőrkiütéseket is, főleg amikor a rossz emésztés következményei.

Az utóbbi években nagyon elterjedt a kullancscsípés okozta agyhártyagyulladás veszélye. Ám ha a csípés nem végződik is ilyen komoly betegséggel, bekerülhetnek szervezetünkbe olyan fertőzések, melyek orvosi kifejezéssel boreliózist okozhatnak. Ez esetben is segít a cékla. Az agyhártya vírusos gyulladásánál is igen hatásos a fogyasztása. Amikor a természetből hazatérve észreveszszük, hogy nem jöttünk egyedül, bőrünkön egy vagy több élősködőt találunk kullancs formájában, az első teendőnk, hogy szakszerűen eltávolítjuk (olajat csepegtetünk rá, így zárva el tőle a levegőt, és maga elengedi a bőrünket), ellenkező esetben megtörténhet, hogy a pinzettával való eltávolításnál a feje beleszakad a bőrünkbe fertőzést okozva. Eltávolítás után, ha biztosak akarunk lenni a fertőzés elkerülésében, ne várjuk meg, amíg kialakul egy esetleges betegség, hanem fogyasszunk sok nyers céklát mindennap legalább két hétig.

Nagyon ajánlatos a céklát alkalmazni a tisztulás alatt és klimaxban, mert javítja az agy működését, és élteti az idegeket.

Nagyon jótékonyan hat a cékla nedve mint „növényi vér”, kombinálva más gumós növényekkel, mint például a sárgarépa, a fekete bodza termésének átfőzött nedve, a zellergumó nedve (a férfiaknál), petrezselyemgyökér (a nőknél) és a gyermekláncfűgyökér nedve. Arányok: 200 gr céklalé, 100 gr sárgarépalé, 100 gr feketebodza termésének leve, 50 gr zeller- vagy petrezselyemlé és 50 gr gyermekláncfűgyökér leve. Ez az adag 1 napra elegendő, és vér-, valamint rákos betegségnél alkalmazzuk.

A céklalevet magában kúraszerűen 0,65 literrel kezdjük, ezt kortyonként fogyasztjuk el 1 napra elosztva. Ilyen adagolásban 1 hétig folytatjuk, majd a következő héten 0,5 litert, a harmadik héten 0,4 litert addig, amíg nem jelentkeznek a javulás tünetei. Ahogy az egészség javul, elég fenntartó adagolást végezni napi 0,25 literrel. A legrövidebb kúra 1 hónapig tart, a leghosszabb 2-3 hónapos lehet.

Vérszegénységet is nagyon jól lehet gyógyítani a cékla levével, és javítja az immunitást is. Úgy is alkalmazhatjuk, hogy a leve helyett nyers céklát fogyasztunk ecet nélkül. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy hatékonyabban gyógyítja a vérszegénységet, ha naponta 1 pohár céklalevet adagolunk 4 hétig ebéd és vacsora előtt.

A gyógyászatban felhasználható a cukorrépa (Beta vulgaris) is, mely fehér vagy sárga színezetű. A cukorrépa pektin hatóanyaga kedvezőtlenül hat a vastagbélben levő rothasztó és erjesztő baktériumokra és gombákra, ezért jó méregtelenítő. A cukorrépa melasza pedig gyógyítja a krónikus székrekedést, külsőleg alkalmazva pedig a rosszul gyógyuló sebeket. A céklának semmiféle mellékhatása nincs.

Dupla vörösbor céklából

120 gr céklát szétmixelünk, és 0,7 liter vörösborba tesszük. Jól elzárva 1 hétig szobahőmérsékleten, majd leszűrve a hűtőben tároljuk. A napi adag fél deci.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?